Fredrik Gårdare, själv Hammarbysupporter, leder polisens aktionsgrupp som arbetar mot grovt kriminella element i idrottsvärlden. Nyligen gästade Gårdare podcasten ”Lundh”, som programleds av välprofilerade fotbollsjournalisten Olof Lundh.

I maj skrev författaren Katarina Wennstam en uppmärksammad debattartikel i Expressen om att högriskmatcher i svensk fotboll borde förbjudas i tio år. ”Tänk tanken vad tusen poliser skulle kunna göra bättre än att vakta på vuxna jättebebisar”, skrev Katarina Wennstam.

Annons

Nu öppnar polisens Fredrik Gårdare för att åsikten att inte tillåta publik på högriskmatcher kan bli en verklighet i framtiden. Kring just högriskmatcher har det vid flera tillfällen under åren förekommit bråk på och utanför arenorna, pyroteknik samt supportrar som maskerar sig.

– Det blir kollektivt, och vanligt folk drabbas också. Men kanske man måste komma dit helt enkelt, säger Fredrik Gårdare som uppger att mellan 300 och 400 poliser är i tjänst i samband med en match av högriskkaraktär.

– Det är naturligtvis en mängd matcher som fungerar utmärkt, säger Fredrik Gårdare.

Olof Lundh: Under de 20 år jag jobbat som journalist har jag bevakat frågan och ofta känns det som att de olika parterna skyfflar runt ansvaret, hur upplever du det?

– Det har förändrats, vi har slutat skylla på varandra och vi jobbar tillsammans. Det är likhet inför lagen och inom fotbollen finns problem och nu jobbar vi bättre med klubbar och förbund och försöker gemensamt att jobba med det, säger Fredrik Gårdare.