Det är inga översvämningar som Torbjörn Johansson, VA-chef på Eksjö energi, känner till, men han nämner Eksjöån som ett exempel där det är högre flöden. Där har de höjt beredskapen i fall det skulle komma mer regn.

— Om nivåerna skulle stiga lite mer så måste vi vidta åtgärder i form av pumpning och invallning. Men nu börjar nivåerna sjunka lite grann jämfört med förra veckan. Det är uppe vid Gröna gatan och Grenadjärbron som det brukar vara höga flöden, säger Johansson.

Norra Vixen som tidigare hade lite vatten har nu i stället nått taket på vattendomen.

Inga bekymmer

Även sjön Solgen, ute vid Värne, har vid flera tillfällen haft mycket låga vattennivåer. Nu börjar sjön fyllas på. Lars Bergman, som bor i Söraby vid Solgen, har tidigare uttalat sig i tidningen, men då handlade det om att vattenståndet i Solgen var ungefär en meter lägre än normalt.

Annons

— Det är höga vattennivåer nu, men den är inte full. Det fattas ungefär 25 centimeter. Det är inga översvämningar eller så, säger han och förklarar att han inte har upplevt att det är några bekymmer i området.

Gynnsamt väder

Från slutet av oktober fram till mars/april är det en så kallad grundvattenbildande period.

— Nu har det varit en bra period. Ingen tjäle i marken, snö som smälter sakta och regn. För närvarande är det en god grundvattenbildande period. Det är mycket positivt, då det inte finns någon växlighet som konkurrerar om vattnet.

— Det är sådant här väder vi har saknat de senaste vintersäsongerna, vilket inte varit gynnsamt för grundvattnet, säger Torbjörn Johansson.

Sedan i december 2016 var det begränsningar i vattenanvändandet, för Eksjö tätort. I september förra året hävde Eksjö energi vattenbegränsningarna.

LÄS MER: Glädjande besked: Eksjöborna använder mindre vatten

LÄS MER: Nu hävs vattenbegränsningarna i Eksjö

LÄS MER: Vattenbristen inte lika akut längre