Hon vill vara anonym, Höglandspolitikern som blev utsatt för påhoppen med nazistisk prägel.

— Jag vill inte sätta igång något eller väcka liv i det som varit.

Under en tid gick hon runt med ett larm på sig, SOS Alarm fanns en knapptryckning bort om det skulle hända något. Initiativet till larmet kom från kommunens säkerhetsansvariga i samband med att polisanmälan gjordes.

— Jag fick ha det så länge jag kände att jag behövde, det var en månad kanske. Kommunen skötte det jättebra. Det gick fort och man tog det på allvar, det kändes skönt.

Hakkors på sms

Annons

Först trodde hon att det var en busgrej, marschmusiken som spelades i örat. Men när ett hakkors någon dag senare dök upp på mobiltelefonens display kändes det olustigt.

— Jag kan inte säga att jag var rädd, men jag tyckte att det var obehagligt. Det får en ju att fundera på om man vill vara politiker. Mina barn tyckte verkligen att jag skulle lägga av med politiken. Även om man har ett larm så är man ju ganska oskyddad ändå, om någon exempelvis vill ta sig in i ens bostad, det tar ett tag innan någon kommer.

Men hon valde att vara kvar.

— Därför att jag tycker inte att det ska löna sig att hota eller skicka obehagliga sms, det är inte så det ska gå till. Jag ser en fara i att många inte vill hålla på med politik om det får fortsätta såhär.

Efterlyser kunskap

Politikern menar att samhällsklimatet och tonen i det allmänna samtalet hårdnat, en utveckling som hon menar måste vändas.

— Som politiker blir man ofta utsatt för påhopp och anses vara ansvarig för allt elände, men så enkelt är det inte. Du är folkvald och det är inte du personligen som driver frågan. Många sitter hemma vid köksbordet och gnäller och vet inte att politiken är för alla, det är fritt fram att engagera sig. Jag tror vi måste prata mer mycket mer om det, för alla vet inte hur det funkar.

sms