Johanna Andersson är på plats på Sävsjö brukshundklubb under helgen när det anordnas sök- och spårhelg för rasen Rhodesian Ridgeback. Hon är mest med för att fota och hjälpa till i köket, men hon tog också med sig sin laserutrustning ifall oturen skulle vara framme.

— Jag har alltid älskat hundar, berättar Johanna som fick nöja sig med gosedjur när hon var liten men som nu också är ägare till en Rhodesian Ridgeback, Binti som blir sex år i augusti.

Till vardags arbetar hon som canineopat som skulle kunna översättas till fysioterapeut för djur. Hon har under ett års tid utbildat sig på UPH i Älvsered.

Annons

— Vart tredje år så görs en certifikat bedömning, vilket är bra, konstaterar hon.

Som canineopat kontrollerar hon hundars rörelser. Hon kan ta reda på om en muskel inte används på, och varför.

— Det är ett litet detektivarbete. Hundarna kompenserar andra muskler istället.

Sedan två år tillbaka bor Johanna Andersson i Värnamo där hon har en liten mottagning på Djurens värld. Hon arbetar också en del i Sävsjö och försöker etablera sig på fler orter.

Dem som anlitar henne kan vara hundägare som bara vill att hon ska känna igenom husdjurets muskler inför tävlingar i agility, lydnad med mera. Andra kommer när veterinären trots röntgen inte hittat några fel. Hon arbetar med massage, laserbehandling och elektroterapi.