Den 22:a april arrangeras Jönköpingsgalan där man bland annat utser Årets innovatör. En av de tre nominerade är Sofia Friberg och hennes bolag "Innovative Health Sweden AB".

Vinst där och hon går vidare till den nationella finalen, med ett förstapris på 550 000 kronor.

- Det skulle vara välkomna pengar, säger Sofia som jobbar för fullt med att lansera sin järntablett både i Sverige och utomlands.

En järntablett som smakar apelsin och som smälter i munnen på några sekunder.

Slippa biverkningar

- Den smakar inte järn och man slipper jobbiga biverkningar, förklarar Sofia som kan det mesta om det där med biverkningar.

- Jag har haft dåliga blodvärden i drygt 20 år och fått recept på olika mediciner. Nästan alltid har jag kunnat äta en full dos i tre dagar, sedan har det blivit problem med magen.

Sofia, som är utbildad molekylärbiolog, funderade på varför det inte fanns bättre alternativ. 2011 började hon jobba med att försöka utveckla en tablett som smälter i munnen, inte smakar järn och som är skonsam mot magen.

Annons

Två år senare var hon klar och tog kontakt med en produktutvecklare, som tog fram olika alternativ. Till sist fastnade man för den tablett som i dag säljs under namnet WINST IRON.

Det är ett kosttillskott, inget läkemedel.

- Men eftersom vi vill att det ska vara en viss klass jobbar vi mot att få sälja produkten på apotekskedjorna i Sverige, alltså inte i några hälsokostaffärer.

Dubai först ut

Än finns inga avtal med svenska leverantörer, utan man säljer bara via sin egen hemsida. Däremot kör man igång i Dubai i oktober.

- Jag var där på en mässa och det blev affär direkt. Dessutom hoppas vi att det snart ska hända saker i Saudiarabien, Sydafrika, Norge och Finland.

Sofia räknar med att det bara är en tidsfråga innan någon av apotekskedjorna i Sverige nappar.

- Det skulle vara skönt även om jag aldrig tvivlat en sekund.

Bra för ekonomin

Ekonomiskt skulle det naturligtvis också betyda en hel del. Under de här åren har Sofia jobbat som konsult åt ett tyskt läkemedelsföretag för att kunna finansiera sin idé.

- Stor hjälp har också varit att Hans Franzén (grundaren av OEM) gått in och nu är 25-procentig delägare i företaget.

Sofia lägger mycket kraft på att försöka nå ut med sin produkt. Hon har bra kontaktnät genom sina år i läkemedelsbranschen.

- Men att synas på Jönköpingsgalan är naturligtvis också bra. Alltid är det några nya som får upp ögonen.