Lokal demokrati förutsätter en fungerande opinion. Här spelar lokaltidningen en omistlig roll. Därför har Ana Cristina Hernández anställts som ledarskribent specifikt för Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Tranås Tidning och Smålands Dagblad.

Se tv-klippet här.

Fakta: Ana Cristina Hernández

Född: 1989 i Kuba.

Aktuell: Ny ledarskribent för Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Ve..

Fakta: Ana Cristina Hernández

Född: 1989 i Kuba.

Aktuell: Ny ledarskribent för Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Vetlanda-Posten, Smålands Dagblad.

Politisk förebild: Tjeckiske Václav Havel.

Senast lästa bok: Tristana av Benito Pérez Galdóz. På spanska.

Favoritfilm: Har ingen. "The imitation game" var dock den bästa av de senaste sedda filmerna.

Äter helst: Nästan alla rätter som innehåller kött.

Okänd talang: Lärde sig att jonglera som barn.

Ana Cristina ska från och med i morgon särskilt lyfta frågor och ämnen som berör de sju kommunerna inom spridningsområdet.

Hennes uppdrag är att, utifrån sin liberala ståndpunkt, kommentera och spegla de lokala debattämnena.

Tidningarnas ideologiska inriktning på ledarsidan är sedan länge just oberoende liberal - och ordet oberoende är viktigt för tidningar.

Liberal utan parti

Någon partifålla är inte heller aktuell för Ana Cristina. Inte för inte är yttrandefrihet en av hennes absoluta kärnfrågor.

— Jag är inte och har aldrig varit partipolitiskt aktiv, betonar hon och fortsätter:

— Mitt fokus är på individen och yttrandefriheten. Praktiskt kan det exempelvis ta sig uttryck i att lyfta frågor om vad skatten används till och om det är värt det.

Valet har bidragit

Hallpressens ansvarige utgivare Mats Ottosson motiverar delvis satsningen på en lokal ledarsida med valresultatet 2014:

— Vi tycker det är otroligt viktigt att bidra till bra diskussioner på Höglandet med Tranås. Den politiska debatten som föregick valet 2014, liksom valresultatet i vissa delar av spridningsområdet, visade att det finns en brist på liberal humanistisk agitation.

— Opinionssatsningen gör de fyra tidningarna till kompletta lokaltidningar, säger han.

Satsningen ska, enligt Mats Ottosson, ses som ett bevis för att tidningarna tar opinionen på allvar.

— Vi vill bidra till bra diskussioner på Höglandet och bra samhällsutveckling i de sju kommunerna inom vårt spridningsområde, säger han.

Föddes på Kuba

Tills för några år sedan var ledarskribent synonymt med medelålders man i konstiga kläder. Men Ana Cristina Hernández vill varken se sig som eller bli sedd som ett udda inslag i det svenska medielandskapet.

— Nej, numera finns det ändå rätt många unga kvinnor, även med invandrarbakgrund som jag, bland dem som skriver på tidningarnas ledarsidor, säger hon.

Ana Cristina föddes på Kuba, för drygt 26 år sedan.

Annons

— Under en period fram till slutet av 1994 behövdes inget visum för kubaner som reste till Sverige. Samtidigt som vår familj kom därför ganska många andra kubaner hit, men jag var ensamt barn bland dem. Det var extremt svårt att få med barn för dem som reste ut, berättar Ana Cristina.

Kom till Vaggeryd

Efter en första period i Upplands Väsby kom familjen till Kristineberg i Västerbotten.

— Det var vinter och kallt, minns jag.

Efter en period i Ludvika, landade familjen i Borlänge.

— Där hade jag sedan nästan hela min barndom och där föddes min lillebror.

2002 gick så flyttlasset till Vaggeryd.

— Pappa, som var högskolelärare i arkitektur i Kuba, fick jobb som tekniklärare på gymnasiet och mamma är numera undersköterska, berättar Ana Cristina och beskriver sedan ett hem som alltid präglats av samhällsengagemang och där det alltid diskuterats gärna och mycket.

— Politik har alltid varit viktigt, jag är uppväxt med tidningar från hela världen och att följa vad som händer i Europa, Latinamerika och USA. Vi har också tittat mycket på spansk tv som ser saker på lite annat vis än svensk media.

Skrivandet tog över

Det politiska ställningstagandet är hennes eget, men hon förnekar inte att hennes bakgrund och erfarenheter haft betydelse.

Inte så oväntat valde Ana Cristina samhällsprogrammet på gymnasiet. Direkt därefter följde två års globala studier på högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Hon lade sedan till nationalekonomi och statsvetenskap vid internationella handelshögskolan i Jönköping.

— Halvvägs in i den utbildningen kom jag på att det var roligare att skriva.

En journalistutbildning vid Lunds universitet fick därför avrunda högskolestudierna.

Parallellt började hon under 2013 skriva krönikor på ledarsidan i Jönköpings-Posten, handplockad dit av politiske redaktören Dan Sylvebo.

Efter hennes journalistexamen följde ett år med ströjobb och sommarvikariat innan hon i mars 2015 började jobba som allmänreporter på Värnamo Nyheter och Finnveden Nu. Hon avslutade fjolåret på Hallpressens digitalredaktion i Jönköping.

Två sidor opinion

I och med nya jobbet är Ana Cristina tillbaka i sitt favoritsammanhang. Jobbet som ledarskribent på Höglandet ska hon i stor utsträckning utforma själv. Läsarna kan räkna med så gott som dagliga lokala inslag på ledarsidan – om högst varierande ämnen.

— Det är kanske typiskt för min generation att inte köpa ett helt partipolitiskt paket, men i jobbet som ledarskribent tror jag det är en fördel. Så räkna med att jag kommer att kritisera alla vid något tillfälle. Och jag kommer inte alltid att skriva vad den lokala folkopinionen vill höra, säger hon och det låter som en programförklaring.

I linje med tidningens satsning på opinionsmaterialet utökas sidantalet för ledare, debatt och insändare från en till två.

Hela sidan två i tidningens första del viks åt ledare och krönikor, från och med i morgon.

Debatt och insändare ägnas fortsättningsvis en hel sida, sidan två i del två.