Sofia Vestin har alltid använt skrivandet som ett sätt att rensa tankarna. Nu ska 19-åringen från Sävsjö delta i länsfinalen i Poetry slam.

— Det känns jätteroligt. Men jag är ganska nervös också, säger hon och berättar att hon är helt ny på poetry slam-scenen.

— Första gången jag gjorde det här var faktiskt på deltävlingen i Vetlanda, den 10 mars. Jag hade aldrig haft en tanke på att börja med poetry slam, men en kompis tyckte att jag skulle testa.

Och det hela gick över förväntan. Av sex deltagare var det Sofia som gick ut som segrare, och vidare till länsfinalen som hålls på Spira i Jönköping den 19 april. Där har hon sedan chans att gå vidare till Poetry slam-SM som hålls i Göteborg i maj.

Estradpoesi

Annons

Poetry slam är en form av estradpoesi där poeten får tre minuter på sig att framföra en eller flera dikter.

— Det är som en blandning av att läsa en dikt och att rappa, det är ett uppträdande med feeling där presentationen är lika viktig som orden, förklarar Sofia.

Själv skriver Sofia främst utifrån sig själv och sina egna känslor.

— För att jag ska kunna skriva måste det vara något som väcker mina känslor. Jag skriver väldigt ärligt, och det är möjligt att det kan uppfattas som ganska rått, säger hon.

”Väldigt sårbart”

I deltävlingen i Vetlanda läste Sofia upp två dikter, där den ena handlade om hennes egen depression.

— Det är klart att det är väldigt sårbart att stå på en scen och öppna sig om det, men samtidigt så är det ju en väldigt stor del av mitt liv, och då är det svårt att inte skriva om det. Om poesi ska kännas äkta kan man inte sålla bort de jobbiga delarna, tvärt om.

Och oavsett hur det går på länsfinalen i april så har Sofia fått blodad tand.

— Jag kommer att ställa upp igen nästa år. Det är jag säker på, säger hon.