Veronika Johansson, Sävsjö kommuns nya miljö- och hållbarhetsstrateg, brinner för sina frågor. Hon tillträdde så sent som i tisdags den helt nyinrättade kommunala tjänsten.

Andra arbetsdagen fanns hon på plats i Kulturhuset för att ge en kort presentation av sig själv. Detta i samband med miljödagen som Naturvårdsföreningen i samarbete med Sävsjö kommun, Aleholmsskolan och Medborgarskolan stod bakom. Stefan Edman var annars arrangemangets huvudgäst, något som vi återkommer till i ett eget reportage.

Från Umeå

Veronikas dialekt avslöjar att hon kommer norrifrån. Hon berättar att hon är från Umeå från början där hon läst en miljö- och hälsoskyddsutbildning på universitetet.

— För 15 år sedan flyttade jag ner till Småland, till Nässjö. Jag har arbetat som hållbarhetsspecialist åt Riksbyggen i Jönköping, berättar hon.

I fortsättningen kommer hon att ta tåget till sin nya arbetsplats i Sävsjö. Den nya tjänsten kommer de tre första åren att till hälften finansieras med EU-pengar.

— Det är imponerande att en kommun av Sävsjös storlek satsar på den här typen av tjänst. Det är väldigt kul att kommunen har höga ambitioner, säger Veronika Johansson.

I sitt arbete ska hon stötta kommunen, dess bolag men också näringslivet i kommunen i miljö- och hållbarhetsarbetet.

Annons

— Kommunen har i sin utvecklingsstrategi slagit fast att man ska satsa på att vara Sveriges mest barnvänliga, inkluderande och miljövänliga kommun.

Själv har hon alltid varit intresserad av miljöfrågor, men speciellt under senare år.

— Det har skett en svängning när det gäller miljöfrågan. Allt fler talar om miljö och hållbarhet och det är inte bara pekpinnar längre. Miljöfrågan kopplas till något positivt. Alla vill ju tänka hållbarhet. Nu är det bara kunskap och verktyg som saknas, säger hon.

Detta hoppas förstås hon kunna bidra med. Kommunen är en viktig aktör när det gäller miljöfrågor.

— Det är viktigt att sprida tänket redan till våra barn, i allt från utemiljöer till maten de äter. Jag tycker samtidigt att det är viktigt att lyfta fram det som gjorts, och görs.

Ett område som kan lyftas är transporterna, hur vi förflyttar oss, vilka fordon vi använder och vilket drivmedel som används. Det finns alternativ till fossila bränslen.

— Det är ju inte så att vi ska gå tillbaka i utvecklingen, vi ska gå framåt, säger Veronika Johansson.

”På allvar”

— Man måste ha en sådan här tjänst om man på allvar ska jobba för att höja miljöanpassningen, säger kommunalråd Stefan Gustafsson (KD) som menar att Sävsjö redan idag har bra miljösatsningar.

— Biogasen, en helt ny fjärrvärmepanna där man nu helt går ifrån fossila bränslen och Stockarydsterminalen.

Läs även: Sävsjö satsar på ny miljötjänst