En sen kväll sommaren 2016, när några män var ute och gick i Mariannelund, hörde de ljudet av en mantelrörelse från en pistol. Ett bara allt för välkänt ljud för dem som alla flytt från krig. Alla reagerade direkt och sprang iväg.

En av dem sökte skydd i en port. När han vågade sig fram blev han påhoppad och slagen i huvudet, troligen med kolven på vapnet. Angriparen riktade också vapnet mot honom när han låg ner.

Olaga hot

En Eksjöbo i 35-årsåldern åtalades för olaga hot efter händelsen. Under rättegången nyligen förnekade han brott. Han sa att han varit i bråk med några personer i Mariannelund den aktuella kvällen och därför hade han haft en kolsyrepistol med sig för att skrämmas. Målsäganden som blev hotad var dock en okänd person för honom.

Tingsrätten väljer att tro Mariannelundsbon och lägger ingen vikt vid att vapnet inte var något riktigt vapen. Detta eftersom den som blev hotad inte kunde se någon skillnad. Att hotet och misshandeln var oprovocerade gör också brottet allvarligare, anser tingsrätten.

Två fall

Rättegången gällde också ett annat tillfälle då 35-åringen viftat med en kolsyrepistol. Den händelsen utspelade sig en sen kväll i mars 2017 när två män gick ner i källaren till hyreshuset där de bodde.

Under rättegången berättade en av männen om hur de i mörkret först kände doften av hasch och sedan fick se 35-åringen stå och röka. En av av dem sa då till 35-åringen att det inte var tillåtet att röka i källaren. Han svarade med att ta upp vad de trodde var en riktigt pistol och göra mantelrörelse. Samtidigt sa han att han skulle skjuta dem om de kontaktade polisen.

Annons

35-åringen förnekade även detta hot under rättegången. Han hade bara visat killarna vapenreplikan där i källaren, inget annat.

Fängelset nästa

Vid husrannsakan efter händelsen i källaren fann polisen hagelpatroner och 225 gram cannabis i 35-åringens lägenhet.

Även om ord stod mot ord väljer tingsrätten att tro på målsäganden även i det här fallet. Eftersom 35-åringen var okänd för dem när de möttes hade de ingen orsak att ljuga ihop en historia mot honom, resonerar tingsrätten.

Eksjö tingsrätt valde att döma 35-åringen till fängelse i sex månader för två fall av olaga hot, brott mot vapenlagen, misshandel, narkotikabrott, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott.