Bekantskapen mellan den unge mannen och kvinnan började så bra att paret efter en tid inledde ett förhållande. Enligt kvinnan tog det dock slut förra hösten. Under rättegången i Eksjö tingsrätt hävdade mannen dock att de fortfarande är tillsammans, även om de lever i ett förhållande som till och från är dåligt.

Nakenbilder

Mannen ska, enligt kvinnan, har börjat förfölja henne. Enligt kvinnan har hon gått med på att träffa honom vid några tillfällen efter att förhållandet tog slut. Detta då mannen använde sig av utpressning. Mannen ska bland annat, enligt kvinnan, ha hotat med att skicka nakenbilder på henne till hennes släktingar.

Det gick så långt att en släkting till kvinnan tillslut polisanmälde mannen. Enligt den dom som nu kommit ska mannen vid upprepade tillfällen ha misshandlat kvinnan och kränkt henne på andra sätt.

Sprejade deo i munnen

Nyligen hölls alltså rättegången mot mannen. Kvinnan berättade då hur han vid ett tillfälle inom ramen för förföljelsen kastade kvinnan i sängen, satte sig över henne och tog ett hårt grepp om hennes käke. Mannen ska även ha stoppat en strumpa i hennes mun, sprejat deodorant i hennes mun och hällt babyolja i hennes ansikte.

Andra gånger ska mannen ha knuffat kvinnan så hon föll omkull.

Förnekar hot med tändare

Annons

Mannen blev till exempel kontrollerande och arg när han fick reda på att kvinnan, efter att förhållandet dem emellan var slut, varit ute och ätit middag med en annan man samt när hon fick meddelanden från en kille på Facebook.

Vid ett av de tillfällena ska mannen, enligt kvinnans berättelse, ha hållit en tändare med öppen låga invid hennes ansikte i två, tre sekunder. Samtidigt ska han ha sagt att han skulle bränna henne så att ingen annan kille ville ha henne.

Mannen har erkänt flera av gärningarna, men inte alla. Åsikterna om vad som hänt går till exempel isär just när det gäller om mannen hotade kvinnan med tändaren. Enligt vad mannen sa i förhör skulle han aldrig kunna göra något sådant. Den gärningen tillhör således det han förnekar att han gjort sig skyldig till.

Sammanlagt åtta brott

Eksjö tingsrätt dömde mannen för förföljelse. Tingsrätten anser inte att kvinnan överdrivit sin berättelse. I domen står det att det redan av mannens egna uppgifter framgått att han anser sig ha rätt att kontrollera kvinnans förehavanden och att detta i vissa fall lett till våld.

Sammanfattningsvis innebär tingsrättens bedömning att mannen gjort sig skyldig till fem fall av misshandel, ett fall av olaga hot och två fall av skadegörelse.

Brotten mot kvinnan har skett vid sex olika tillfällen under en drygt åtta månader lång period. Enligt tingsrätten har det tydligt framkommit att brottsligheten föranletts av mannens önskan att på olika sätt kontrollera kvinnans förehavanden.

Eksjö tingsrätt konstaterar att brottet som mannen fälls för har ett ”inte obetydligt straffvärde”. Rätten bestämde påföljden till villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar. Rätten konstaterar samtidigt att om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle mannen ha dömts till tre månaders fängelse.

Mannen ska också betala skadestånd på 55 565 kronor till kvinnan.

Domen kan överklagas fram till den 20 oktober i år.