Smålands-Tidningen har tidigare skrivit om Martin Syrén som svimmade efter att han fick i sig kladdkaka på en restaurang i Eksjö. Den innehöll ägg och han fick en så kraftig allergisk reaktion att han svimmade och fick föras med ambulans till sjukhus. Senare polisanmälde han kökschefen och yrkade på ett skadestånd på 30 000 kronor, för skada och värk, samt för utlandsresan som fick ställas in till följd av allergichocken.

Eksjö tingsrätt beslutade tidigare i år att kökschefen ska dömas till att betala 2 000 kronor i skadestånd, samt 30 dagsböter för vållande till kroppsskada. Tingsrätten tog hänsyn till att kökschefen hade jobbat närmare 16 timmar i streck och att det var hög arbetsbelastning.

Annons

Domen överklagades av försvarsadvokaten och hans klient till Göta hovrätt, som tog upp målet under tisdagen.

— Jag har ett personligt ansvar för vilken mat som går ut. Men jag har inte ett juridiskt ensamansvar, sade kökschefen.

Olika minnesbilder

Tingsrättens förhör spelades upp i hovrättens sal under tisdagen och servitrisen som serverade kakan var en av dem som förhördes. Hon berättade att hon frågade kökschefen om kladdkakan var äggfri.

— Han sa att det inte var någon fara.

Men kökschefen har en annan minnesbild. I det inspelade förhöret sa han att ingen frågade honom om kladdkakan var äggfri. I så fall hade han kommit ihåg det och självklart sagt att den innehöll ägg.

— Det blev en olyckshändelse när desserten skulle serveras, sade han.

Skadan diskuterades

Försvarsadvokaten Uno Karlsson, yrkade på att åtalet skulle ogillas. Han hävdar att det inte går att hålla hans klient som juridiskt ansvarig för att kladdkakan serverades till fel person. Dessutom ansåg han att hovrätten bör ta ställning till om det kan räknas som ringa kroppsskada.

— Är kroppsskadan ringa så är det ingen straffbar gärning, sade han.

Det hade dock åklagaren Martin Svensson invändningar mot.

— Det rör sig inte om någon ringa skada. Han svimmade ju, sade åklagaren.

Hovrättens dom i målet meddelas om cirka två veckor.

Läs reprisen av liverapporteringen från rättegången i chattfönstret ovan.