— Det är once in a lifetime. Det är kanske den enda chansen jag får att åka, säger Lisa Jonsson om sitt år som utbytesstudent i Ungern. Hon åker om en vecka och är lite nervös.

— Jag vet bara att jag ska bo hos en sportig familj i en mellanstor stad, men jag tar det som det kommer. Jag har inga förväntningar, säger hon och berättar att hon ändå hoppades komma till Budapest.

Världen som intresse

Familjen tycks ha resandet i generna. Mamma Caroline bodde flera år i USA som ung och sonen Olle är precis hemkommen efter ett år i Indien.

— Det är nog tack vare Olle som vi blev värdfamilj, säger Caroline och berättar hur Olle var studentkontakt på den ideella utbytesorganisationen YFU.

Kunskapsutbyte

Familjen Jonsson/von Wachenfelt bor på en gård utanför Hullaryd och anmälde sig till att ta emot en student från ett annat land.

Annons

— Det är så roligt, man lär sig så mycket och får så mycket kunskap om ett annat land, säger Bengt Jonsson.

— Det är spännande att se hur stora skillnader som finns mellan länderna, säger Bengt och fortsätter, i Tyskland förväntar man sig att det ska vara mer likadant men ibland tyckte jag att Chile var mer likt Sverige.

Kommer tillbaka

Denna veckan har de besök av sin första utbytesstudent, Vera Kutzner från Bayern i Tyskland. Hon berättar om de skillnader hon upplevde mellan Sverige och Tyskland.

— Det var lite svårt att komma tillbaka till Tyskland och leva som innan. Jag fick inte riktigt någon förståelse för hur viktigt Sverige hade blivit för mig. Skolan i Tyskland är mycket strängare, där får till exempel lärarna inte vara vän med eleverna på Facebook. Här blir man sedd på ett annat vis. Skolan är mycket roligare i Sverige, säger Vera som gick ett år på Holavedsgymnasiet i Tranås.

Ideellt utbyte

YFU, Youht for understanding, använder sig av parollen "bjud hem världen" i sitt utbytesarbete. Genom att koppla samman familjer som är intresserade av att ta emot en student från ett annat land, med studenter som vill leva utomlands under en tid, vill de bidra till kunskapsförmedling mellan kulturer. Organisationen arbetar ideellt och stöttar familjerna och studenterna i kontakten med varandra.

Mindre bråk

Familjens senaste utbytesstudent Javiera kommer från Chile och har precis åkt tillbaka hem efter ett helt år på gården.

— All den kunskap man får av att ha utbytesstudenter är jättebra. Om man till exempel tittar på nyheterna så får man ett annat perspektiv när man pratar med någon som kommer från landet det handlar om, säger Bengt.

Familjen tycker att alla de små vardagliga dispyterna som uppkommer hemma blir mildare när de har en extra familjemedlem hos sig.

— Vi skärper till oss lite, skrattar Caroline.