Det första som Clas Jonsson, som är en av de människor i Bäckseda som engagerat sig i frågan, tydliggjorde under protestmötet var att de inte är emot själva bygget av en förskola.

– Vi är alla överens om att det är roligt att Bäckseda expanderar. Vi är emot placeringen av förskolan och inget annat.

Över hundra människor hade samlats i den lilla lokalen i Mela kvarn och många klev fram för att göra sina åsikter hörda. Den främsta anledningen till mötet var att man ville att tekniska nämnden ska till kommunstyrelsen föreslå fler platser att eventuellt bygga förskolan på.

Kritiserade uppgifter

Flera av de åsikter som framfördes handlade om den trafik som skulle uppstå om förskolan byggdes vid Mela kvarn, miljöperspektivet samt att det natursköna området skulle förstöras vid byggnationen.

Man kritiserade också de uppgifter som kommunen lämnat i ärendet och menade på att man kunde motbevisa många av uppgifterna.

– Jag har läst alla fyra dokumenten flera gånger och bli ändå inte klok på allt, säger en Bäcksedabo.

"Inte gjort hela läxan"

Rodhe Jonsson är boende i området och var på protestmötet då hon är mån om naturen.

– Det är ett fantastiskt område. Hela Bäckseda har valt att bo här för just det, och de som inte bor här vandrar hit för omgivningen, säger hon.

– Politikerna har inte gjort hela läxan, utan man har redan från början bestämt sig för vad man vill. Det här skulle förstöra för hela Mela kvarn.

Annons

Kommunalråd kritiskt

På plats fanns även kommunalråd Jan Johansson från Vetlanda framåtanda, som var mycket kritisk till bygget och de merkostnader han menade på som skulle tillkomma.

– Vi har tagit ställning efter att vi har lyssnat till vad ni tycker, och jag håller med er. Det är fullständigt horribelt att lägga en förskola här, sa Johansson till folkmassan.

Även Sverigedemokraterna var på plats och ställde sig kritiska till bygget av förskolan i området.

Vill lyssna på folket

Tekniska nämndens ordförande Thor-Erik Rydén (VF) var även på protestmötet för att höra vad människorna hade att säga.

– Det gäller att lyssna på folket runt omkring och höra vad de önskar och inte önskar, säger han och menar att debatten är positiv för bygget.

– Närboende måste få deras åsikter hörda, både minus och plus. Är det bara minus får man göra en sammanvägning där, det är så demokrati ska fungera, säger han.

Frågan att utreda fler områden kommer att tas upp i tekniska nämnden om två veckor.