Torgny Ekman har sålt husvagnar och husbilar i hela sitt vuxna liv. 1969 startade han Östgöta camping i Mantorp, ett företag som bara växte och växte.

När Torgny sålde företaget 2012 till en stor koncern fanns det filialer både i Svedala, Norrköping, Örebro och Märsta.

85 anställda

– Vi hade 85 anställda och kundregistret innehöll 15200 namn, minns Torgny Ekman som jobbade kvar i två år sedan koncernen tagit över.

Därefter har han fortsatt i egen, mindre, regi.

– Jag har en lokal i Tornby i Linköping där vi hyr ut och säljer husbilar, plus att vi har en stor tvätthall. Vi har tre anställda.

Bor i Tranås

Sedan 2002 har Torgny bott i Tranås och pendlat till Linköping. Nu blir resorna betydligt kortare, även om han behåller lokalen i Tornby.

Annons

– Jag har sneglat lite på den här platsen ett tag innan jag bestämde mig för att köpa den, berättar Torgny. Den är bra eftersom många bilar passerar här varje dag. Vi satte upp skylten på väggen för knappt en vecka sedan och redan har sex-sju intresserade hört av sig.

Här tänker han ha åtta-tio nyare begagnade husbilar till försäljning. Dessutom några stycken för uthyrning.

– Det får inte bli för stort, utan lite lagom. Uthyrningen har man mycket för att eventuellt blivande kunder ska få chans att testa.

Kraftig ökning

Torgny Ekman berättar att försäljningen av husbilar har ökat kraftigt de senaste åren. Det säljs numera fler husbilar än husvagnar.

Husbilsägarna är till stor del äldre som närmar sig pension.

– Mina kunder är oftast 55 plus.

Vi tittar i en av husbilarna som redan är såld. Priset är 995 000 kronor. Men så är den också fullt modernt utrustad, med bland annat spis, ugn, frys, kylskåp, dusch, air condition och fyra rejäla sovplatser.

Vad krävs för att få köra en husbil?

– Har du tagit körkort före sista juni 1996 räcker med vanligt B-kort. Då får du köra en husbil som väger upp till tio ton.

– Eftersom jag bara behöver en del av lokalerna så kanske det blir en verkstad i resten. Men det är inte hundra procent klart än.