— Vi behöver byggnaden i minst fem år till. Det gör att vi tycker det är lämpligt att köpa loss den, säger fastighetschef Tomas Calmviken på Regionfastigheter.

Annons

— De extra utrymmena är viktiga för Höglandssjukhuset. Samtidigt tror vi att affären i slutändan är bra för oss ur ekonomisk synpunkt.

Paviljongen införskaffades redan 2011 för att medverka till att säkra behovet av lokaler under en beslutad flerårig om- och nybyggnation på Höglandssjukhuset. Den hyrdes in och ställdes upp mellan två huskroppar mitt på sjukhusområdet.

— Byggnaden används idag som kontor och vi räknar med att den behövs fram till 2024. Sedan är tanken att den ska monteras ner och flyttas, berättar Tomas Calmviken.

Regionen betalar 800 000 kronor per år i kallhyra för paviljongen.

En tung utgiftspost som försvinner när man nu blir ägare till fastigheten, samtidigt har den ett värde i sig. Efter att det tillfälliga bygglovet gått ut i mars 2024 räknar Regionfastigheter med att antingen sälja paviljongen eller använda den som ersättningsbyggnad vid ombyggnation av andra fastigheter i regionen.

LÄS MER: I sjukhusets nya entré får Eksjö sin första rulltrappa

LÄS MER: Nybygge för 800 miljoner