— HV71:s version är att ett antal supportrar tog sig runt till baksidan på Kinnarps där supportrar till Färjestad är på väg att lämna arenan. Den synen delar även ordningsvakterna som jobbade på matchen. Det är inte första gången de här individerna har försökt att göra sådana här saker heller, säger HV:s säkerhetsansvarige Janne Kunnari.

Fakta: Händelseförloppet enligt HV71

"När Färjestads supportrar ska gå på bussen vid deras insläpp ser jag att en grupp HV-support..

Fakta: Händelseförloppet enligt HV71

"När Färjestads supportrar ska gå på bussen vid deras insläpp ser jag att en grupp HV-supportrar närmar sig samtidigt som många av dem maskerar sig. Jag ser omgående att det rör sig om våra risksupportrar och kan omedelbart identifiera några av dem. Antalet är okänt men det rör sig om mellan 15-25 personer. Ordningsvakterna meddelas då de redan befinner sig på utsidan för att säkerställa att Färjestads supportrar inte ska bli anfallna av våra risksupportrar då vi har haft en misstanke om att så kommer att ske. Jag styr ordningsvakternas arbete då jag har bra uppsikt över händelserna och ordningsvakterna har bildat linje bakom polisen på min order. Risksupportrarna börjar röra sig i sidled längs parkeringen och de mest aktiva söker konfrontation med supportrar som sitter på bussen, men dessa lyder polisen och stannar i bussen. Grupperingen av supportrar från HV71 avlägsnar sig inte trots tillsägelser från polis och när sedan Färjestads supporterbuss börjar köra bort från arenan gör ett antal av supportrarna en rusning mot bussen för att attackera den. Jag ger då order till ordningsvakterna om att stoppa rusningen och att försöka gripa så många inblandade som möjligt, vilket också sker. Fyra personer grips och rusningen stoppas mycket effektivt.

Personen jag har pratat med hävdar att han aldrig har varit föremål för någon utredning eller ordningsstörning tidigare. Har han det menar du?

— Jag kan inte prata om specifika personer.

En av de avstängda supportrarna hävdar att han gick den vägen som en polis hänvisade till. Sedan brakade det loss. Vad säger du om det?

— Jag uppfattar inte situationen så. Jag har väldigt svårt att prata med dig om det här. Jag är sekretessbelagd. HV vidhåller att det har varit en ordningsstörning.

Hur kommer ni fram till straffet som är avstängning i två år?

— Där sätter du mig i en sits där jag inte kan ge dig ett fullständigt svar. Men talar vi rent generellt så finns det olika tider för olika förseelser. Vid en och samma ordningsstörning kan man göra sig skyldig till flera olika punkter.

Annons

Det ska finnas en film på hela händelseförloppet, supportrarna har bett om att se den filmen men inte fått något svar från dig. Varför?

— Du ställer frågor jag inte kan svara på. Det finns tillräckligt med bevis. Jag har fått mejl från de avstängda supportrarna men inte svarat på dem än. Och det är inget jag pratar med media om innan jag pratar med de berörda.

Kommer de att få ta del av filmen?

— Det kan jag inte svara på i nuläget.

Det står i beslutet att HV-supportern som tidningen har pratat med var maskerad. Han hävdar att han hade solglasögon och luva på sig. Är det maskering?

— Det var inte bara luvor och solglasögon. Det fanns folk som maskerade sig också, men alla var inte det och det har jag aldrig hävdat heller.

Tidningen har svårt att få svar på de frågor som ställs eftersom händelserapporten, vittnesmålen och beslutet är sekretessbelagda.

Tidningen kommer ändå efter ett tag över dokumenten, där beslut och bevisning framförs, och bestämmer att en ny kontakt ska tas med HV:s säkerhetsansvarige.

När tidningen försöker få tag i Janne Kunnari så svarar han med ett mejl att han, efter samtal med SHL, bestämt sig för att inte kommentera ärendet ytterligare.

”Detta är en sak mellan den enskilde och HV71/SHL och det finns ingen anledning för oss att kommentera detta i media, utan låter detta ha sin gång i våra system för dessa ärenden", skriver han i ett mejl till tidningen.

SHL