Svenska Bassetklubben har totalt fem områden i Sverige och turen att arrangera SM har nu kommit till område öst med placeringsort Eksjö och skogarna runt Värne.

– Vår förläggning har vi ute vid Abborraviken där vi samlas på lördag eftermiddag för lottning av spår och sedan äter vi tillsammans. Tidigt på söndagen åker vi sedan ut till marker i Värnetrakten där tävlingen avgörs, berättar Sören Engström, viltspårsansvarig för den östra delen.

På startlinjen står totalt elva ekipage. Det handlar om två ekipage från varje distrikt som kvalat in till finalen plus fjolårets vinnarekipage, Bernt Söderman med Nimrods Valborg.

– Det finns fyra-fem olika Bassetraser. De här hundarna används ju vid trafikolyckor och andra situationer med skador och då kan man också tävla i det här, man blandar nytta med nöje.

Domare följer rundan och poängbedömer sedan hundens beteende i spårjakten på viltdelen cirka 600 meter bort.

– Man börjar i en ruta som är 50 gånger 50 meter där det lagts någon bloddroppe kvällen innan. Hunden blir inte anvisad platsen utan ska själv söka upp platsen. Sedan går det ut ett spår med olika vinklar och svårigheter. Det är ganska mycket prestige i det här, de som kommer vill verkligen vinna, säger Engström.

Deltagarna från olika delar av Sverige gästar Eksjö till helgen. Någon lokal representant är det dessvärre inte men i arrangörsstaben finns förutom Sören Engström även Evert Eklund från Värne.

Annons

– Efter tävlingen samlas vi för att äta lite, fortsätter Engström som samtidigt vill upplysa allmänheten om att det ingår skottprövning i tävlingsmomentet och att det kommer smälla lite i skogarna så ingen blir orolig.