Igelkotten befinner sig gärna i människans närhet. Den letar sig in i villaträdgårdar under födosök i skymning och gryning och blir för det mesta väl mottagen. Ibland bjuds den på en godbit, vilket brukar vara uppskattat.

Fakta: Så undviker du att igelkottar skadas

Stäng av robotgräsklipparen under natten.

Var uppmärksam när gräsklipparen går.

Hi..

Fakta: Så undviker du att igelkottar skadas

Stäng av robotgräsklipparen under natten.

Var uppmärksam när gräsklipparen går.

Hittar du en skadad igelkott? Kontakta din närmaste viltjour.

— Jag minns en dam som berättade att hon stekte pannkakor varje kväll åt sina igelkottar. Arten är omtyckt. Vi tycker om att ha den omkring oss, menar Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen.

— Men just pannkakor är egentligen inte lämplig mat igelkottar. Det är bättre med kattmat.

Det största hotet mot igelkotten är trafiken. Många blir överkörda varje år. Men det finns andra faror. Valborgfirandet är ett sådant liksom robotgräsklipparna. Igelkotten gillar att gömma sig i ris- och lövhögar, så det är viktigt att undersöka majbrasan innan man sätter eld på den.

Annons

— Igelkottarna tar större plats än vad man kan tro. Tar man en titt under löven och riset så brukar man upptäcka djur eller ingångshål, säger Per Bengtson.

Robotgräsklippare är numera ett vanligt inslag i villaträdgårdar över hela landet. Under senare år har det rapporterats om allt fler fall där igelkottar, ofta ungar, dödats eller skadats allvarligt av robotgräsklippare. En kollision mellan djur och maskin slutar allt som oftast mycket illa. Gräsklipparens vassa knivar riskerar skalperar igelkotten eller skada den livshotande på annat sätt.

— Som tur är finns det ett enkelt sätt att förebygga kollisioner mellan igelkottar och gräsklippare. Det räcker med att ändra tidsinställningen så att roboten endast jobbar på dagen. Både igelkottar och paddor som är de som i första hand riskerar att bli påkörda är aktiva från skymning till gryning.

Skälet till dessa arter inte försöker slinka undan när robotklipparen råkar komma i deras väg är att de förlitar sig på sitt effektiva skydd. För igelkotten handlar det förstås om taggarna och för paddorna om giftkörtlar.

— Får man regelbundet besök av igelkottar eller vet att det finns djur i trakten bör man använda sin robotklippare endast dagtid. Det hjälper inte bara igelkotten, utan som just nämnts paddor och andra groddjur, säger Per Bengtson.

Igelkotten är fridlyst och får inte fångas, skadas eller dödas. Under den stora igelkottsinventering som gjordes 2014 fick naturskyddsföreningen flera rapporter om igelkottar som dödats av robotgräsklippare. Sedan dess har veterinärer och viltvårdare vid flera tillfällen slagit larm om en fortlöpande ökning av igelkottar som skadats eller dödats av robotgräsklippare.