Projektet, som heter ”Integration och innovativt entreprenörskap på landsbygden”, har fått medel av Leader Linné och Jordbruksverket och ska pågå i ett år.

— Det finns många nyanlända med olika erfarenheter och kunskaper i Sävsjö kommun. Dessa människor vill vi lyfta fram och ge stöd och möjlighet att kanske starta en egen verksamhet i kommunen, berättar projektledare Syed Latif och fortsätter:

— Som nyanländ kan det vara svårt att komma in som entreprenör i det svenska samhället eftersom systemet helt enkelt ser annorlunda ut. Genom det här projektet hoppas vi kunna hjälpa nyanlända entreprenörer att få in en fot, och lära dem hur eget företagande fungerar i Sverige.

En hållbar landsbygd

Annons

Just nu söker man åtta deltagare som har en affärsidé, och som vill satsa långsiktigt i Sävsjö kommun.

— Det handlar om att vi ska bygga upp en hållbar landsbygd tillsammans, och hålla den levande. Tanken är att deltagarna ska få analysera sina affärsidéer och utveckla dem för att passa i det samhälle vi lever i, säger Annika Thelin, enhetschef för Individuell Människohjälp i Vrigstad.

Projektet vänder sig inte bara till traditionella företagsidéer, utan man lägger också stort fokus på sociala entreprenörskap och affärsidéer som utöver att tjäna pengar även bidrar till en positiv samhällsutveckling.

Både Syed Latif och Annika Thelin hoppas att man ska kunna nå ut till nyanlända, både män och kvinnor, med olika bakgrunder, erfarenheter och kompetens.

— Det kan vara allt från mekaniker och träindustriarbetare till kockar och barnskötare, kvinnor som män. De enda krav vi har är att man ska ha fyllt 18 år, vara född i utlandet och ha svenskt uppehållstillstånd, samt att man bor i Sävsjö kommun, säger Syed Latif.