EKSJÖ

Tre helikoptrar kommer att delta i övningarna och mellan övningarna vara parkerade på Ing 2:s fotbollsplan.
Foto: Patrik Klavebäck

Militär närvaro är inget som får Eksjöborna att nämnvärt höja på ögonbrynen, men en militärhelikopter eller två eller tre kan nog få en hel del av oss att ändå lyfta blicken. I vilket fall finns det ingen anledning till oro då den ökade helikopternärvaron de närmsta dagarna beror på en militär samövning.

– Luftstridsskolan är inne i slutskedet av sin utbildning och vill samöva med andra förband, och vi var villiga. Samövningar med helikopter är svåra att komma intill så för Ing 2:s del är det ett bra tillfälle. Vi vinner mycket på det här, förklarar Johan Berglund, chef för S3 och övningsledare för Ing 2.

Viktig förmåga

Övningarna kommer i huvudsak utgå från Ränneslätt och kan exempelvis bestå i att förflytta personal och materiel, eller att använda helikopter för att reka platser, samt att klara av det i både dagsljus och mörker. För Ing 2 blir det också en övning i att ta emot helikoptrar.

– Många av våra uppgifter har stor hjälp av att vi kan förflytta oss snabbt över stora områden. Med en helikopter kan man lösa uppgiften på timmar istället för dagar. Det är en förmåga vi måste ha men det är inte som att ta en taxi i Stockholm. För att få åka helikopter måste man få utbildning för det, säger Berglund.

Onsdag denna vecka och måndag i nästa vecka sker grundläggande övningar, medan det under tisdag till torsdag nästa vecka kommer handla om mer tillämpade övningar från tidig morgon till sen kväll. Från Ing 2:s sida kommer ett 50-tal personer att delta i övningarna.H

Annons