En dag full av förväntan och glädje på Njudungsgymnasiet har bytts till något helt annat efter trafikolyckan på fredagskvällen.

En nittonåring från Vetlanda voltade då med en bil på väg 31 vid 19.30. Han omkom senare av sina skador. Nittonåringen var en av eleverna på gymnasiet i Vetlanda.

I dag klockan 15.00 ordnas bal för de som tar studenten på hans skola. Nittonåringen skulle varit en av dem som slutar sin gymnasieutbildning nu i juni. Han skulle också ha gått på studentbalen.

Tyst minut

Hallpressen gör enligt tradition live-sändningar från ett stort antal studentbaler i tidningarnas bevakningsområden och hade även tänkt att sända från Vetlanda.

— Av respekt till anhöriga och alla andra berörda har vi beslutat att avstå från att sända live från denna balen, säger Patricia Svensson, online-chef vid Hallpressen.

Balen kommer istället att bevakas på sedvanligt sätt med bild och text.

Annons

Gymnasiechef Henrik Wågesson berättar att man redan på förmiddagen varit tvungen att bestämma sig om balen överhuvudtaget skulle genomföras.

— Men det bestämde vi att den måste göra. Det är en alldeles för stor apparat för att kunna ställa in den nu.

Flaggorna har halats till halv stång vid skolan och Njudungsgymnasiet öppnas redan 13.30 idag. I rummet Futurum finns en minnesplats för den omkomne eleven.

— Vi har ett ljus, blommor och en bok man kan skriva i. Detta flyttar sedan vi till en avskiljd plats vid balen.

Balen kommer också att inledas med en tyst minut.

Någon att prata med

Henrik Wågesson säger att man har förstärkt med extra personal kring skolan och balen i kväll.

— Istället för tre blir vi elva, tolv stycken från skolan som medverkar.

Hur är det att skolan drabbas så här plötsligt och tragiskt på en dag när alla ska vara glada?

— Fokus för oss på skolan är att bli sakliga och göra det allra bästa vi kan för att möta alla elevernas behov. De som vill prata ska ges möjlighet till det, säger Henrik Wågesson.