En ny lagstiftning har tagits fram av EU för "invasiva arter", arter som inte hör hemma i EU, eftersom de hotar det europeiska djurlivet och som därför ska utrotas. En av de arter som hamnat på utrotningslistan är signalkräftan, som är särskilt populära bland svenskarna och gärna äts på våra kräftskivor.

Känner ingen oro

Annons

På Smålandskräftan i Nässjö säljs bland annat signalkräftor, hummer och havskräftor och en tredjedel av sortimentet utgörs av just signalkräftan, men företagets VD Joakim Behrenfors är ändå inte orolig för EU:s nya lagstiftning.

— Det är än så länge inget som är helt bestämt och sen är signalkräftan mer eller mindre omöjlig att utrota. Om man slutar att fiska den finns det risk att det istället blir en ökning av den. Det också en djupt inrotad tradition i Sverige med kräftskiva så jag tror att det kommer bli mycket svårt att ta bort den. Kanske kan försäljningen av den komma att bli reglerad, men jag är ändå inte orolig, säger han.

Andra produkter

EU vill också förbjuda den amerikanska hummern som också finns i Smålandskräftans sortiment.

— Vi kommer att klara oss även om det skulle bli ett förbud av både signalkräftan och den amerikanska hummern, vi har en löpande produktutveckling och vi säljer mycket mer än amerikansk hummer och signalkräfta. I år har vi börjat sälja lax- och skaldjurspaté och i höst kommer det komma ännu fler nya produkter i vårt sortiment.

EU