Efter att ha legat i topposition i många år tappar sjukhusen i länet mark. I alla fall enligt Dagens Medicins årliga ranking.

Länssjukhuset Ryhov dominerade stort mellan 2012 och 2015 med fyra förstaplaceringar i rad i kategorin mellanstora sjukhus, men ramlade ner från tronen vid fjolårets sammanställning. Vid 2016 års ranking steg istället Värnamo sjukhus upp på en andraplacering.

Annons

Vid rankingen för 2017 landar länets sjukhus tätt intill varandra med Värnamo sjukhus på en femteplats, Höglandssjukhuset på en sjätteplats, och Länssjukhuset Ryhov på en sjundeplats.

I kategorin mellanstora sjukhus hamnar Västerviks sjukhus på förstaplatsen för andra året i rad. Tvåa i rankingen är Danderyds sjukhus och tredjeplatsen togs hem av Västmanlands sjukhus.

När det gäller bästa universitetssjukhus rankas Norrlands universitetssjukhus etta för andra året i rad. Andraplatsen togs av Universitetssjukhuset i Linköping och tredjeplatsen togs av Karolinska universitetssjukhuset.

I rankingen av bästa mindre sjukhus kom Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm på första plats följt av Norrtälje sjukhus på andraplats och Oskarshamns sjukhus på tredjeplats.

Dagens Medicin utnämnde Sveriges bästa sjukhus för sjätte året i rad. Rankingen bygger på över 8 000 uppgifter från bland annat kvalitetsregister. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet, men även hur sjukhusen klarar överbeläggningar, väntetider på akuten och hur personalens rutiner följs.