Innebandy började bli en sport för hela Sverige på 1980-talet. Till en början utövades den mest av kyrkliga ungdomar och på fritidsgårdar.

— I början var sporten inte så proffsig. I dag är innebandy, näst efter fotboll, den största sporten i landet, säger Fredrik Breitung (tidigare Gustafsson).

Han bor numera i Stockholm men är uppvuxen i Aneby och minns hur det var när innebandy introducerades i samhället.

— Den startades i huvudsak av killar som var med i Korskyrkan och träningar skedde i lilla Furulidshallen på kvällar och helger.

I januari 1986 bildades Aneby Innebandyklubb och satsade direkt på seriespel.

— Under tre år var lilla Aneby med i Sveriges högsta seriesystem, som dock inte bestod av så många lag.

I landslaget

Två av spelarna, Anders och Christer Wettéus, visade sig vara väldigt duktiga. I samband med att bröderna flyttade till Örebro för att studera började de även spela i landslaget. Där blev framför allt Christer Wettéus en målskytt av rang.

I början av 90-talet blev Fredrik Breitung både ordförande och spelare i Aneby Innebandyklubb. På den tiden fanns det både ett a- och b-lag samt ett för damer och ett för juniorer.

Annons

— Till en början fick vi åka till Anneberg och spela våra hemmamatcher, det var minst sagt omständligt.

FB-hallen blev föreningens räddning.

— När den byggdes fick klubben ett uppsving. Som mest hade vi 150-160 medlemmar och spelade då i Sveriges näst högsta division. Publikmässigt hade herrlaget under dessa år en stor och högljudd publik.

Efter drygt tio goda år dog Aneby Innebandyklubb ut, till sorg för många.

— Om man ska vara lite självkritisk var vi nog lite för unga och oerfarna. Med facit i hand borde vi ha tagit hjälp av en mer senior styrelse, i stället för att spelarna skulle sköta den biten också.

Sedan 5-6 år tillbaka utövas innebandy åter i Aneby, under Aneby SK:s flagg. Det handlar enbart om juniorverksamhet för pojkar och flickor.

Inga planer

Enligt Fredrik Breitung finns det inga planer på att väcka Aneby Innebandyklubb till liv igen. Däremot vill han och andra som var med gärna stötta Aneby SK:s verksamhet.

— Önskan är att det på sikt kan bli ett herrlag som spelar.

I morgon, lördag, får den nedlagda föreningen nytt liv igen, om än högst tillfälligt. Då väntar två interna nostalgimatcher, en för herrar och en för damer, i FB-hallen.

När det gäller herrarna möts den yngre och den äldre generationen i en drabbning, vilket lär bli ett riktigt prestigemöte.

— En del ligger i hårdträning inför matcherna, andra vilar sig i form.

Nämnda landslagsbröder Wettéus är två av dem som dyker upp i FB-hallen i helgen.

— För att stötta dagens innebandyverksamhet i Aneby kommer vi att samla in pengar i samband med matcherna.

Efteråt fortsätter återträffen med en middag.