När han började snacka en massa skit om dem av oss som de senaste åren kommit till Sverige och Nässjö som flyktingar reste vi oss upp och gick. Vi var rätt så många, nästan halva mötet gick och utanför väntade ännu fler kamrater på oss.

I kväll (onsdagen den 1 mars) ska du tala på samma ställe som Åkesson. Det är tydligen en grej du kör nu, du ska åka ut i landet och träffa folk. Och det är ju bra. Men vad har du att komma med när du kommer till Nässjö?

I en film jag såg med dig på Facebook i helgen så talar du om ”Trygghet i en ny tid”. Trygghet för vem?, undrar jag.

Annons

När du införde gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd för flyktingar? Det har inte skapat någon trygghet för alla mina vänner som nu lever i en ovisshet om de ens kommer att få stanna i Sverige. Samtidigt har du och din regering splittrat familjer och låter barn leva utan sina föräldrar genom att begränsa möjligheten för familjer att återförenas i Sverige, detta i en tid när de behöver sina närmaste allra mest. Det är ju inte trygghet, Stefan. Det är att ”försvåra integrationsprocessen” som en politiker som du skulle kunna ha uttryckt det.

Samtidigt har du låtit barn skrivas upp i ålder godtyckligt av Migrationsverket och efter det skickat dessa barn och ungdomar som rotat sig här, i städer som Nässjö, tillbaka till väpnade konflikter i ett land som Afghanistan där de inte har släkt eller familj. Till platser där de aldrig har varit. De senaste veckorna har minst fyra unga pojkar tagit livet av sig i ren desperation för att de hellre dog här än i det helvete som skulle vänta dem i Afghanistan. Är det du kallar ”trygghet”? Det kan låta krasst, Stefan. Men sådan är verkligheten.

Din regering kallar sig för feministisk och skryter om det på statsbesök världen över, men i själva verket låter ni landsting stänga ner BB och låter kvinnor föda sina bebisar i bilar utan sjukvårdshjälp. Det var det ditt parti gjorde, i din hembygd i Ådalen. Samtidigt som det aldrig har funnits så många miljardärer och miljonärer i Sverige låter du dina partikamrater i din gamla hembygd rasera välfärden och utsätter gravida kvinnor för livsfara. Det är inte trygghet, Stefan, inte för mig, inte för mina medsystrar.

Och mig veterligen kallar både du och dina kollegor i regeringen fortfarande er för solidariska men ni låter äldre få bristande omsorg medan privata aktörer som får pengar för att utföra vård tar ut skyhöga vinster och skattefifflar bort vinsterna i skatteparadis utomlands. Det är säkert tryggt för skattefifflarna, riskkapitalisterna och miljardärerna. Men det är inte tryggt för mig, en ensamstående morsa i en svensk småstad.

Just därför har jag organiserat mig i Tillsammans Nässjö och Förbundet Tillsammansskapet. Vi är en samling lokala rörelser med människor som inte känner oss trygga av din politik. Därför kommer vi till ditt möte och manifesterar, vi hoppas även på att du kan besvara våra frågor. För vi hoppas att det finns större skillnader mellan dig och Jimmie Åkesson än vad det verkar just nu. Du har säkert någon smart pr-snubbe som sagt åt dig att ordet ”trygghet” är bra att använda. Men den tryggheten du talar om är otrygghet för mig och många andra.

SANDRA SANDIN LINDQVIST

Samordnare, Tillsammans Nässjö