Samhället blir allt mer digitaliserat och förändringen ställer samtidigt nya krav på kunskaper och färdigheter inom bland annat kommunal verksamhet.

– Vi representerar LSS-verksamheten och är här i dag för att få inspiration. Det gäller att hänga med i allt som händer, berättar Annica Danielsson och Lena Svensson Webb från Sävsjö kommun.

Under förmiddagen tog de bland annat del av föreläsningen Framtidens kommun av Göran Adlén.

– Det var väldigt bra, det handlade om framtiden och trender för kommunen, förklarar Annica Danielsson.

Går utvecklingen för fort tycker ni?

Annons

– Nja, det kan det väl kännas som ibland, men det gäller samtidigt att hänga med, det är ju hur viktigt som helst, säger Danielsson.

– Kommunerna ligger också efter. Det är när det blir panikstatus det händer något, men det borde finnas lite mer framförhållning, tycker Svensson Webb.

Nya verktyg

Sandra Ekman, marknadskommunikatör på Höglandets IT:

– Det är föreläsningen från Kumla kommun som lockar störst intresse. Kumla är ganska likt kommunerna vi har på Höglandet. Man använder sig av effektiva digitala verktyg för att lättare nå ut till medborgarna och göra det mindre tidskrävande för sina anställda. De här verktygen har även våra kommuner tillgång till. Det är precis i startskedet med e-tjänster och digitala guider.

Hon var nöjd med det stora antalet som slutit upp i Olsbergs arena.

– Det här är andra gången vi anordnar en inspirationsdag, senast var i Nässjö. Så vi hoppar runt och så får vi se vad det blir nästa gång, säger Ekman som representerar Höglandets IT som alltså är höglandskommunernas leverantör av IT-tjänster.

Startade podcast

Två av föreläsarna under dagen var Anebyborna Daniel Johansson och Daniel Dahlström, till vardags lärare SO-lärare på Furulidskolan, och som i höstas startade en podcast.

– Det är en podcast där vi helt enkelt snackar lärande utifrån att vi själva brinner för det här med modern skolforskning. Vi har drivit sådana här så kallade lärgrupper tidigare som vi jobbat mycket med i Aneby, alltså kollegialt lärande där vi träffas kollegor emellan och diskuterar. Sedan fick vi för oss att vi skulle hitta på en digital lärgrupp och det blev en podcast, säger Daniel Johansson.

Avsnittet lanseras regelbundet och antalet lyssnare ökar allt mer.

– Det är mellan två och tre veckor mellan varje avsnitt. Det går sakta framåt och vi har fler lyssnare än vi förväntat oss.