— Den närproducerade maten har fört fram biodlingen, säger Bengt Davidsson medan han i sin egen butik utanför Hullaryd visar olika redskap att använda vid hantering av bina. Bland annat en handborste med långa strån att borsta bort bin från ramarna när de ska hanteras.

— Jag är född i bigårn. Min pappa hade biodling och har drivit verksamhet sedan 40-talet, säger Bengt och berättar att han tog över verksamheten där han bland annat säljer material för biodling. Jobbet går också mycket ut på att ge tips och råd åt andra biodlare som behöver stöd. Verksamheten har också eget vaxrenseri där biodlare kan lämna in sina ramar.

Bengt Davidsson har själv ingen odling i år, de bin han hade dog i vintras och i sommar har det inte blivit av. Däremot hjälper han sonen, som är bosatt i Skåne, med dennes 50 bisamhällen.

— Det blir en del konsultation så här på distans.

I år har honungsskörden gett mindre än normalt, men det kan vara stor skillnad på olika områden i kommunen, och i övriga landet, enligt Bengt. Minskad nederbörd ger mindre växter vilket i sin tur påverkar binas arbete negativt. Under kalla perioder på våren kan bina inte jobba och går miste om de träd och växter som blommar under säsongen.

Annons

— I år kanske det blir 20 kilo per samhälle i jämfört med 40, säger Bengt Davidsson. Han är engagerad i Anebyortens biodlarförening. De träffas varje onsdag för att tillsammans hjälpas åt och dela med sig av kunskaper. Föreningen har upp emot 70 medlemmar.

— Den är länets snabbast växande biodlarförening. Jag har hållit biodlarkurser också och de drar nya biodlare, berättar Bengt Davidsson.

— Du har pollineringen i din egen trädgård. Att vara beroende av naturen är tjusningen med all djurhållning.

Ute i gårdens trädgård växer bland annat lavender, rallarosor, äppel- och körsbärsträd: blommor, frukt och bär som är bra för bin.

— Man skördar 2 till 3 gånger under sommaren för att få fram sorthonung. Den går från ljust till mörk och ju mörkare den är desto vassare. Den smakar alltså mer, säger Bengt.

Den som vill odla växter för att hjälpa till med binas honungsproduktion kan plantera krusbär, lavender, gurkört och bovete. Enligt Biodlarnas riksförbund bör en sann biälskare olda växter som pollinerar under olika säsonger. Fler så kallade biväxter och när de blommar finns att läsa om på deras hemsida.