Joakim Andersson är produktionschef på Inwido Sverige och han kan inte annat än säga att satsningen ihop med arbetsförmedlingen för att få ut nyanlända i jobb, varit lyckosam.

Årets Integrationspris

Inwido vågar tro på människors förmåga och kompetens.

Inwido har öppnat upp dörrar ..

Årets Integrationspris

Inwido vågar tro på människors förmåga och kompetens.

Inwido har öppnat upp dörrar för nyanlända vilket leder till att de integreras fortare i det svenska samhället och bidrar till Sveriges tillväxt.

Människor blir oberoende och självständiga och får en känsla av frihet och tillhörighet.

— Tre har anställts hos oss, tre hyr vi in via bemanningsföretag. De andra har fått goda referenser. Det är ett fantastiskt utfall och roligt på alla sätt och vis, konstaterar Joakim Andersson.

Utmaningen har varit språkkunskaperna.

Annons

— Vi har avsatt mentorer, handledare under tre månader så att de nyanlända skulle komma in företaget och lära sig arbetsmomenten, men också introduceras för kollegor. Medarbetare har anmält sig frivilligt för att lägga extra kraft och engagemang på detta och det har de gjort fantastiskt bra. Det är alltid svårt att lära upp någon ny men extra svårt när man inte delar samma modersmål. De har precis lärt sig det svenska språket och jag är imponerad över hur snabbt de lärt sig.

I den första omgången var det bara män men när nu Inwido gör en ny satsning på ytterligare tio nyanlända, var kravet från fönstertillverkaren att hälften skulle vara kvinnor.

— Så nu har vi fem män och fem kvinnor.

Vad tycker du personligen om den här integrationssatsningen?

— Jag tycker det är en fantastisk möjlighet för alla, dels samhället som stort, dels Vetlanda som stad. Vi hjälper människor som annars har det ganska svårt att komma in på arbetsmarknaden, det vinner alla på, svarar Joakim Andersson.

— Nationellt tycker jag att fler företag borde ta efter. Det är en relativt liten insats som arbetsgivare, att ta emot praktikanter. Att vi kunnat anställa sex av 12 är ett jättebra betyg till arbetsförmedlingen i Vetlanda men också till kollegorna i fabriken. Jag tycker till och med att det gått ännu bättre än vi kunnat drömma om.