Det visar helårsrapporten som släpptes på tisdagseftermiddagen. Marknaden har utvecklats lite olika i de länder Itab har verksamhet i och säljer till. Skandinaviska marknaden har gått något sämre medan stora delar av Europa gått bättre än väntat. Under fjärde kvartalet steg vinsten från 53 till 118 miljoner kronor medan omsättningen sjönk från 1 766 miljoner till 1 641 miljoner kronor.

Fakta: Ungefär 3 600 anställda

Itab shop Concept har sitt huvudkontor och en fabrik i Jönköping med ungefär 150 anställda och..

Fakta: Ungefär 3 600 anställda

Itab shop Concept har sitt huvudkontor och en fabrik i Jönköping med ungefär 150 anställda och lika många är det i Nässjö.

Itab är marknadsledande gällande kassadiskar i Europa och har totalt cirka 3 600 anställda.

”Nedgången i Skandinavien beror till stor del att några av våra kunder har dragit ner på sina verksamheter och investeringsprogram”, skriver vd Ulf Rostedt i rapporten.

Välja nya system

Trenden är dock att allt fler kunder inom dagligvaruhandeln väljer nya system för utcheckning och betalning. Itab som är en ledande aktör inom butikskoncept, där kassadiskar, självutcheckningssystem och belysningssystem dominerar tror på en växande marknad de kommande åren även om det i Skandinavien spås vara något avvaktande ännu en tid. Läget är dock svårbedömt enligt rapporten.

”Satsningar på produktutveckling och vår position i framtidens butik fortsätter för att ytterligare stärka vårt erbjudande mot kund”, skriver Ulf Rostedt.

Styrelsen föreslår en utdelning om 1.75 kronor som är samma summa som i fjol.