Mikael Hertz, eller "Mega" som han i folkmun kallas för, brinner för hinderlopp där intresset exploderat senaste åren under grenar som Toughest och Action Run.

– De säger att det är de grenarna som ökar mest i välden, säger 37-åringen när vi träffar honom ute vid hinderbanan i Ränneslätt.

Det är här ute han lägger många timmar i veckan för att träna inför loppen.

– Men det gäller hela tiden hålla en allsidig träning så jag kör på gymmet, springer och även cyklar. Senaste tiden har jag även tagit hjälp av en personlig tränare.

"Mega" berättar att han alltid varit atletisk och spänstig. Men den kropp han bar före 30-årsålder var långt ifrån så vältränad som den vi möter i dag.

– Jag har byggt på mig tolv kilo muskler ungefär. När man var ung höll man på en del med idrotter men sedan kom de ljuva tonåren och det var mycket fest. I dag skippar jag fredagsölen och det gör mycket för resultaten. Men jag har alltid gillat att vara aktiv och sökt utmaningar men en del var nog lite förvånade när jag började hålla med det här.

Löpningen kom han igång med först som 30-åring då han genomförde Eksjö stadslopp för första gången.

Han fortsatte springa, testade på Göteborgsvarvet bland annat, men till slut blev löpningen för "Mega" – som beskriver som en väldig rastlös och tjurskallig person – alldeles för långtråkigt.

"För mycket pannben"

Med Toughest och Action Run fann han de optimala grenarna.

– Jag har alltid älskat att klättra, hoppa och skita ner mig och få göra det helt godkänt när man är 37 år är ju kanon. Just att du kombinerar kondition, styrka och rörighet och teknik passar mig väldigt bra.

Annons

– Mitt problem är jag har lite för mycket pannben. Min personliga tränare brukar säga att han ofta får försöka utveckla människors pannben, men med mig är det tvärtom. Han måste lugna ner mig så jag inte kör för hårt direkt. Det är toppar och dalar under hela racet och pulsen skenar ganska snabbt och det tar tid innan man lär sig kontrollera den.

Hur kom du i kontakt med sporten?

– Det var mer en slump. Jag surfade runt på Youtube och hittade några klipp från de första tävlingarna 2013 i Malmö. På den vägen är det. Vi är några stycken som tränar tillsammans men ibland har jag stuckit iväg själv och tävlat. Mitt första Action Run körde jag i Borås, det var så jäkla roligt och jag fastnade direkt, säger han.

Cirka fem träningspass i veckan blir det i olika varianter.

– Det är klart man alltid vill förbättra sig i resultatlistan och dels för att hamna i bättre startgrupper så förutsättningarna blir bättre. Men jag har en bit kvar till eliten men drömmen vore att kunna genomföra samtliga tio loppen som ingår i serien. Men det handlar ju mycket om både ekonomi och planering, en del tävlingar är utomlands med, säger 37-årige familjefadern som gärna mekar med motorcykeln vid sidan av träningen.

– Jag köpte faktiskt nyligen en HD, det är väl ett ålderstecken. Motorcyklar är ett stort intresse och jag har alltid kört hoj.

Aldrig för sent

En toughest-tävling pågår i åtta kilometer där man ständigt utsetts för hinder av varierande art.

– Det kan vara enkla undervattenhinder sedan kommer det tyngre, det är repklättring, lerhål som är utspridda under hela sträckan. Sedan är det ofta ett arenaområde med publikvänliga hinder. Det är där arrangörerna lägger det mesta krutet.

– Första gångerna var jag helt slut efter några kilometer. Du måste lära dig hålla hela vägen, det är det som är utmaningen.

Action Run beskriver han som en något enklare variant som oftast hålls inne i stadsmiljö eller i arenor.

– Jag var nyligen och körde en inomhustävling i Friends arena kom där på 122:a plats av 3 000 deltagare. Men då var det mycket ben och ganska enkla hinder.

Han rekommenderar gärna andra att prova på grenarna och säger att han själv är ett bevis på att det inte är för sent att börja.

– Det är utmärkt för att öva smidighet och hålla igång kroppen, samtidigt som du tränar konditionen. Du kan tävla på din egen nivå och det är en bra samhörighet mellan alla som tävlar. Är det någon som har ett problem vid ett hinder så sticker du fram ett knä och hjälper till även om du är fullt upp med ditt eget race, säger ”Mega" som närmast laddat för Toughest i Stockholm 6 juni.