Emelie Makrill, samordnare på Tranås Tidning:

Jag har vid flera tillfällen blivit förminskad av män. Som tagit sig friheten att röra eller kommentera min kropp öppet. En gång, på ett stökigt dansgolv, utdelade jag en örfil till en man som tafsade på mig. Hans ögon sa att han egentligen förväntat sig någon form av tacksamhet från min sida. Och sådant här förekommer fortfarande. 2017.

#metoo

Karin Björserud, nyhetschef SMT-gruppen:

Fakta: Detta är #Metoo

Kampanjen som just nu sprids i sociala medier kom till efter att skådespelaren Alyssa Milano uppm..

Fakta: Detta är #Metoo

Kampanjen som just nu sprids i sociala medier kom till efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanade kvinnor att berätta om sexuella kränkningar och övergrepp under hashtaggen #metoo (Översatt: "Mig också"). Milano uppmanade kvinnor att berätta vad de varit med om efter sexskandalen i Hollywood, där producenten Harvey Weinstein anklagas för ett stort antal fall av trakasserier och övergrepp.

Det tog inte lång tid innan kampanjen nådde sociala medier i Sverige. Ett stort antal svenska offentliga personer har senaste dagarna trätt fram och vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier av män.

Annons

Min första tanke - jag har varit förskonad. Jag har inte blivit våldtagen, misshandlad eller dödshotad. Men minnena kommer strax tillbaka, ett efter ett.

I baren med en okänd hand inkilad mellan mina ben. I toalettkön upptryckt mot en vägg och någons ovälkomna tunga i mitt öra. Eller den gången jag, mitt i natten, var på väg hem från ett barjobb i en stad långt bort. En man som plötsligt och med överraskande starkt grepp höll fast mig bakifrån, flåsade alkoholångor i nacken och väste hot om värre övergrepp. Det gick bra, han var full och jag var mer vaken än någonsin (tack lillebror för karatelektionerna).

#metoo

Angelica Wilhelmsson Ek, agendareporter SMT-gruppen

Sån där urringning som du har, så ser hororna ut i forna Jugoslavien. Den äldre mannen blåste ut rök från sin cigarett, samtidigt som han utan att skämmas tittade på spetskanten på mitt linne. Det var min andra sommar som reporter, mitt i en intervju om något helt annat. Jag drog koftan om mig, utbytte en blick med fotografen, men sa inget. Vi gjorde klart intervjun, fick våra bilder, tog i hand, tackade, åkte. Skyndade oss så mycket det gick utan att vara otrevliga. Han verkade inte obekväm ett enda ögonblick.

#metoo

Matilda Ermeland, reporter Sävsjö:

Första gången var jag tolv år och en klasskamrat körde ner fingrarna innanför mina trosor. Jag berättade inte för någon, för jag skämdes. En annan gång stod jag på en busshållplats i Malmö när en killkompis kom upp och greppade tag i mina bröst. Hårt. Jag anmälde inte den gången heller, för då hade det hunnit bli en vanesak.

#metoo