Bilisten är välkänd för polisen. Det klargör förundersökningsledare Zamy Quarfordt vid polisen i Jönköping. Det var för att bilisten var igenkänd som polisen ville stoppa honom för kontroll. Mannen valde i stället att åka från platsen. Efterföljandet blev dramatiskt, med totalt fyra polisbilar involverade.

Annons

Jakten gick genom Nässjös gator. Den beskrivs av ett vittne som ”fullkomligt vettlös” och ”idiotkörning”. Det var i trakterna runt Norråsaskolan. I Hultet gick jakten över ett grönområde, vid sidan av den gamla bussgatan i Skansgatan förlängning. Vägarbetet vid Hagagatan blev ett hinder för den tänkta flyktvägen.

En film visar hur bilen i hög hastighet kör över farthindret i höjd med Hultetskolan. Jakten gick även in genom Rågångens bilfria radhusområde, där basketspelande ungdomar fick sätta sig i säkerhet i en trädgård för att inte riskera att bli påkörda.

Bilföraren lyckades undkomma.

Ett efterföljande innebär att farliga situationer kan provoceras fram. Zamy Quarfordt berättar att det är den enskilda polismannen som får sätta gränsen för när ett efterföljande ska fortsätta eller avbrytas.

— Och vakthavande kan gå in och bryta.

Har man gripit föraren?

— Nej, det har man inte, berättar Zamy Quarfordt.

— Men vi vet vem det är.

Om bilen är hittad och var mannen hör hemma vill Zamy Quarfordt inte gå in på med anledning av den pågående förundersökningen.