I skogen utanför Stensjön bor Lill Nylén och hennes man Hans. De är vana vid jägare och deras hundar när det vankas jakttider, som nu.

För någon dag sedan var de ute på promenad med sina två små hundar Gunnar och Gret, precis som vanligt. Nu höll de sig dock på den större vägen, i stället för de små skogsstigarna som de annars brukar gå på.

— Vi hade hört på radion om älgjakten, förklarar Lill.

En dryg timme senare och bara en kort bit från bostaden hörde de att en grannes höns höll ett fasligt liv.

— Vi sa till varandra att det nog var en jakthund där, berättar Lill.

Annons

Sedan hördes hundskall och Lill tog då instinktivt upp Gunnar i famnen och försökte även dra till sig Gret, men då dök jakthunden upp i rasande fart och bet Gret över ryggen.

— Jag trodde att hunden skulle springa förbi, berättar Lill.

— Vi har mött jakthundar många gånger och de springer alltid förbi.

Maken Hans var en bit bakom Lill och hundarna vid det här tillfället, men efter attacken kastade han sig över jakthunden för att få loss Gret.

Chockade körde paret i väg med Gret till veterinären i Eksjö, men de hann aldrig fram.

— Hon dog på vägen, säger Lill.

Händelsen är polisanmäld och Lill berättar att de blev vänligt bemötta på polishuset i Eksjö. Även en jägare – dock inte jakthundens ägare – har varit i kontakt med paret efter händelsen och han berättade att de var förkrossade över händelsen och de ska försöka gottgöra paret. Ersättning kommer att betalas ut till paret, även om det förstås inte hjälper Lill och Hans att få tillbaka Gret.

— Vi kommer ju aldrig få en sådan hund igen.

— Hon var liten, men visste inte om det. Hon var kaxig och satte stora hundar på plats, säger Lill om Gret.

Inte bara paret chockades av händelsen, utan även deras andra hund Gunnar, som bevittnade alltihop, var skärrad efteråt.

— Jag fick hålla honom tills han slutade darra.