Nog för att det satsats på Mariannelund förr men nästa satsning ser ut att vara något i hästväg. Nybildade Nordic Colocation Computing AB, med japanska jättebolaget Clean Energy Japan som huvudägare, har nämligen planer på att från och med i sommar driva datahallar i Söderhamn Erikssons lokaler. Lokaler man nu tecknat avtal för att förvärva.

– Det här är en satsning som är fantastisk för samhället. Det här är riktigt stort, ligger helt rätt i tiden och placerar Mariannelund i framkant, kommenterar Markus Kyllenbeck som förmedlat affären.

38 megawatts prestanda

Verksamheten startar den 1 juli och inom ett år ska datahallar med totalt 38 megawatts prestanda vara driftsatta. Inom ett par år innebär det ”minst 40” arbetstillfällen på orten.

– Datahallar är datakapacitet som kan användas till allt möjligt, och så vitt jag vet kommer det här bli Sveriges största datahall. 38 megawatt motsvarar ungefär vad uppemot 30 000 villor förbrukar i snitt. Det är lite häftigt för Mariannelund, säger Kyllenbeck.

Låga elpriser

Att det blir just Sverige och Mariannelund det japanska företaget väljer att investera i handlar enligt Kyllenbeck om både logik och tur.

– Att man väljer Sverige beror dels på att vi har väldigt låga elpriser här, och dels på att vi är väldigt nära att ställa om till miljövänlig el, förklarar Kyllenbek och berättar att Clean Energy Japan är en av de stora aktörerna på den japanska solenergimarknaden.

Annons

Stamnät avgörande

– Och att det blir Mariannelund beror på att vi har ett stamnät som passerar här, tack vare att vi haft pappersbruk i Mariannelund och Silverdalen. Det är tur, för en sådan här anläggning kan man inte slå upp var som helst.

Mer information om satsningen ges under en pressträff på onsdagen då företagets vd medverkar via Skype.