Sävsjöbördige Jens Sjögren har haft roller både framför och bakom kameran, men mest känd är han som regissör. I andra säsongen av humorserien Torpederna har han regisserat hälften av avsnitten. Andra halvan har Måns Herngren regisserat, och det var också från honom som erbjudandet kom att regissera den nu prisbelönta humorserien.

– Vanligtvis är det en huvudregissör som gör allt från casting till kostym, men Måns Herngren ville att vi skulle göra det tillsammans och sedan regissera några avsnitt var. Då hade jag gjort ganska mycket reklamfilm och var redo att gå in i ett längre projekt, säger Jens Sjögren.

Själva serien beskriver Sjögren som ett humoractiondrama om två halvusla kriminella som försöker hitta sin plats i det vanliga livet.

– Men ju mer de infiltreras i det här vanliga livet, desto mer sätter de sig i skiten. Det är ett roligt actiondrama med en väldigt jiddrig dialog, säger han.

Prisades på gala

När det stod klart att Kristallen skulle tilldelas Torpederna blev Jens Sjögren så glad att han nästan kan störa sig på det i efterhand.

– Som gammal punkare blir jag provocerad över att jag blev så glad i fredags i teverutan. Jag reagerade på instinkt som ett djur, och hade ju tänkt säga något men det gick inte.

Sjögren har tidigare blivit nominerad till en guldbagge och vunnit guldägg för sina reklamjobb, men beskriver Kristallen som speciell.

Annons

– Många gånger får man nej från kanaler och ibland får man ja. Vi var ett fantastiskt team och det är skönt med uppskattning ibland. Humor är så fruktansvärt personligt, och vi lyckades hitta en ton mellan mörker och drama och humor och ljus.

Teaterpremiär

Om det blir någon tredje säsong av Torpederna återstår att se, men just nu är fokus på något helt annat. Just nu håller Orionteatern i Stockholm på att sätta upp en pjäs som heter Hålet där Sjögren skådespelar.

– Vid 41 års ålder blir det scenpremiär, och inför det känner jag någon slags skräckblandad förtjusning. Kristallen blev som en paus där jag fick dricka lite öl och klappa mig själv på axeln.

Att bygga en hel karaktär på scenen och spela inför publik är något helt annat än att stå framför kameran på film eller köra stand up.

– Jag tycker att det är varje regissörs ansvar att fortsätta utbilda sig och mitt sätt är att skådespela. På det sättet får jag större förståelse för hur man ska bete sig som regissör och hur skådespelarna känner sig.

Jens Sjögren avslöjar att han har ny långfilm på gång när ridån går ner för teaterföreställningen. Förhoppningen är att den ska spelas in nästa år.

Du är verkligen en mångsysslare, vilken roll känner du dig mest hemma i?

– Jag är 90 procent regissör, så kan jag säga. Just nu känner jag ibland att "varför har jag tackat ja till det här" om den här föreställningen när det är regisserandet jag borde hålla mig till. Men för mig hör det ihop.

Hur skulle du beskriva dig själv som regissör?

– Som enormt engagerad. Jag försöker skapa en tillåtande stämning för skådespelarna där det inte måste vara på ett visst sätt. Och så är jag bra på att hitta ett tonläge – ibland blir jag nästan manisk och koncentrerar mig bara på att personer ska låta på ett visst sätt.