TRANÅS blev första hållplatsen men dagen avslutades med ett föredrag i kulturhuset Pigalle i Nässjö.

Besöket är en del av Jimmie Åkessons resa genom Sverige, där ändamålet bland annat är att besöka de olika partidistrikten.

RESAN landet runt kunde inte ha inletts vid ett bättre tillfälle.

Sverigedemokraterna, och framför allt Jimmie Åkesson, fick en nystart redan förra veckan när Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra annonserade att hon var villig att samarbeta med SD i riksdagens utskott.

Och samtidigt som SD har ”släppts in i värmen” pågår den interna splittringen inom alliansen för fullt.

Redan samma dag som Åkessons besök i Tranås och Nässjö rapporterade SR Ekot om att Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, hade sagt att M var tvunget att välja mellan dem eller SD.

JONSSONS kommentar utlöste en chockvåg genom stora delar av det politiska Sverige, men sedan lugnades de flesta alliansvänner ner när Annie Lööf själv tog tag i saken.

"Nu skruvar vi ner tonläget lite. C är en grundbult i Alliansen och vi kommer givetvis inte lämna. Det är vårt tydliga regeringsalternativ", skrev Lööf på Twitter.

Annons

Allianssamarbetet har inte spruckit än, men det går knaggligt, och tisdagens chock gjorde bara saken värre, även om det egentligen inte hände någonting.

Men bollen har satts i rullning och ingen vet vilka regeringsalternativ som kommer att finnas hösten 2018.

JIMMIE Åkesson framhöll själv i Pigalle under tisdagen vilka drastiska politiska förändringar som har skett den senaste tiden, och passade så klart på att säga att flera partier nu har landat i det som alltid har varit SD:s politik.

Åkesson blir allt tryggare i sin roll och har börjat prata om nya regeringsalternativ, där SD skulle ingå i en koalition med M och KD. Inte heller utesluter han statsministerposten.

Han har även statistiken att luta sig emot. Det går uppåt för SD i opinionsmätningarna och senast var partiet större än M i en mätning från Aftonbladet/Inizio.

Bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare är en majoritet positivt inställda till att föra samtal med SD.

DET FINNS en möjlighet att tidigare M-väljare, som numera sympatiserar med SD, går tillbaka till M, men sannolikheten är ganska liten.

Mattias Karlssons, gruppledare för SD, säger att Anna Kinberg Batras utspel förra veckan handlade om att "stoppa blödningen" till SD snarare än att vinna väljare tillbaka.

Det ligger mycket i hans teori. SD:s väljarbas är säkrad i några år till. Men SD:s största fördel är missnöjet med de andra partierna. Att vara i opposition är en effektiv strategi, men inte en långvarig.

SD kan leva på att det går dåligt för de andra partierna nu, men kommer väljarna att börja svika när partiet blir en del av etablissemanget?

Läs mer: "Vi blir största parti i valet"

Läs mer: Nässjöbor protesterade mot Jimmie Åkesson