SPEEDWAY Tomas H Jonasson är en av 16 förare som i helgen tävlar om ordinarie platser till nästa års GP-serie.

Fakta: GP Challenge

Startlistan: 1) Chris Harris, Storbritannien, 2) Kenneth Bjerre, Danmark, 3) Nicolas Covatti, Ital..

Fakta: GP Challenge

Startlistan: 1) Chris Harris, Storbritannien, 2) Kenneth Bjerre, Danmark, 3) Nicolas Covatti, Italien, 4) Oliver Berntzon, Sverige, 5) Hans Andersen, Danmark, 6) Linus Sundström, Sverige, 7) Maciej Janowski, Polen, 8) Mads Korneliussen, Danmark, 9) Matej Zagar, Slovenien, 10) Janusz Kolodziej, Polen, 11) Mattia Carpanese, Italien, 12) Peter Kildemand, Danmark, 13) Tomas H Jonasson, Sverige, 14) Przemyslaw Pawlicki, Polen, 15) Jason Doyle, Australien, 16) Nikolai Klindt, Danmark.

Reserver: 17) Martin Smolinski, Tyskland, 18) Adrian Miedzinski, Polen.

Men GP Challenge, som avgörs i italienska Lonigo, är en av världens mest luriga tävlingar.

För att få en permanent plats till 2015 års GP-serie måste man vara topp tre, och då får inget gå fel.

– Jag har tänkt mycket på det där. Jag har bestämt mig för att ta tävlingen med ro men ändå vara fulladdad. Jag ska vara laddad men lugn för att inte dra på mig någon uteslutning eller något sådant, säger Jonasson om taktikupplägget inför tävlingen.

Stora målet

Startfältet är otroligt starkt, som sig bör.

– Jag kommer möta riktigt många bra förare, men jag tänker så här; ska jag in i GP-serien måste jag kunna slå dem allihop. Jag kollar inte så mycket på vilka jag möter utan fokuserar bara på min egen insats, säger Jonasson.

Att ta sig in i GP-serien har varit Tomas H Jonassons stora mål i flera säsonger nu.

Formtopp

Annons

Till just den här säsongen har han satsat extra hårt för att slå sig in i speedwayens finrum.

– Det är det här jag jobbat för i alla år och ännu hårdare nu under den här säsongen. Allt vi har gjort har varit med lite fokus mot just den här tävlingen och det känns verkligen som att vi har prickat rätt med allting.

Jonasson gjorde en riktigt bra tävling för Elit Vetlanda i semifinalen. Och frågan är faktiskt om han varit snabbare runt Vetlandaovalen vid något tidigare tillfälle.

– Jag får hela tiden tips och råd och nu har mekaniker som verkligen vet vad de snackar om. Jag lyssnar på dem och resultatet den här gången blev att det gick bättre än någonsin förut, förklarar han.

Tomas H Jonasson har varit i riktigt fin form en längre tid.

På senare tid har han vunnit individuella SM och presterat på riktigt hög nivå i sina klubblag.

”Offrat mycket”

– Det är verkligen nu det gäller. Jag kommer visserligen aldrig ge upp mitt mål om att ta mig till VM, eller för den delen vinna VM. Men är det någon gång jag ska lyckas är det nu. Jag har offrat otroligt mycket tid och pengar för det här och nu har jag en bättre chans än någonsin att nå mitt stora mål.

Tre svenskar

De tre främsta förarna från tävlingen i Lonigo ansluter till de åtta främsta förarna i sluttabellen i GP-serien till nästa års VM-serie.

Förutom Jonasson finns även Linus Sundström och Gislavedskillen Oliver Berntzon med i GP-kvalet.