Jönköpings län hamnade i botten när Företagarna undersökte hur stor andel av de svenska företagen som har en kvinna i toppen. I Stockholms län är lite drygt en av fem företagsledare kvinna (20,1 procent), i Jönköping är det knappt en av åtta (12,4 procent). Stockholm har sällskap av Gotland, Uppsala och Norrbotten högst upp på listan.

Fakta: Kommun för kommun

Andelen män i företagsledningarna.

Eksjö: 83,8 %

Jönköping: 86,1 %

Värnamo: 87..

Fakta: Kommun för kommun

Andelen män i företagsledningarna.

Eksjö: 83,8 %

Jönköping: 86,1 %

Värnamo: 87 %

Habo: 87,5 %

Mullsjö: 87,7 %

Vaggeryd: 88,2 %

Sävsjö: 88,3 %

Nässjö: 88,6 %

Tranås: 88,8 %

Gislaved: 89,4 %

Gnosjö: 90,8 %

Vetlanda: 91,8 %

Aneby: 94,1 %

Källa: Företagarnas jämställdhetsrapport 2017

— Det är viktigt att titta på hur det ser ut. Och ta reda på varför det ser ut så och vad gör man åt det. Man ska ju ha den bästa ledaren på plats, oavsett om det är en kvinna eller en man, säger Charlotte Järeby Hellman, vd på Poolia i Jönköping.

På kommunnivå hamnar Vaxholm överst i landet med 27 procent kvinnor i företagsledningarna. Aneby ligger näst sämst till av alla 290 kommuner med sina 6 procent kvinnor. Även Vetlanda och Gnosjö ligger i botten. Eksjö ligger bäst till i länet på plats 84 (16,2 procent) och Jönköping kommer först som nummer 184 med 13,9 procent kvinnor som är företagsledare.

Annons

Jönköpings län har också låg andel företagsamma kvinnor jämfört med de flesta andra län, enligt en tidigare undersökning från Svenskt Näringsliv. Som företagsamma räknas de som har F-skattsedel, sitter i styrelsen eller är vd hos ett aktivt aktiebolag eller är delägare i ett handelsbolag.

Charlotte Järeby Hellman funderar över om länets företagsstruktur kan spela in, med mycket industrier som traditionellt haft stor andel män och många familjeföretag.

Även om det börjar bli bättre menar hon. I länet är företagsledarna även i snitt lite äldre än genomsnittet i landet, vilket kan spela in. Det är vanligare att kvinnor leder företag inom sektorn "övriga konsumenttjänster" (53,2 procent), där till exempel frisörer, begravningsbyråer och tvätterier finns med.

På Poolia är det förhållandevis jämn fördelning i topp.

— Vår ägare har jobbat aktiv med styrelse och ledargruppssammansättning, att ha det så jämställt som möjligt. Vi kanske har förmågan att se till den bästa personen oavsett ålder eller kön.

Charlotte Järeby Hellman sitter som ordförande i den jury som utser Årets unga ledande kvinna i Jönköpings län.

— Det är ett sätt att lyfta fram problematiken, säger hon.