Affären avslöjades på måndagen, men gjordes klar före årsskiftet. Jula Holding köper 100 procent av Hööks av Nalka och de gamla huvudägarna, bland annat Joachim och Maria Höök.

Hööks beskrivs som Skandinaviens ledande företag inom hästsport och har i sin bransch en stark e-handelsposition och finns med butiker på fyra marknader, Sverige, Norge, Finland och Danmark.

– Vi ser stora möjligheter att tillsammans stärka verksamheterna, säger Karl-Johan Blank, ägare och koncernchef på Jula Holding.

I ett pressmeddelande förklarar Karl-Johan Blank att han har ett stort hästintresse och att han därför är mycket nöjd med att ha fått till stånd affären.

– Familjen har alltid haft hästar. Mitt intresse började med ridsporten och sedan har travsporten tagit över mer och mer, i pressmeddelandet.

Både Hööks och Jula är i grunden familjeföretag, det är ytterligare en faktor som gjort affären möjlig.

– Vi ser det här som mycket positivt för Hööks. Vi får en stark och långsiktig ägare, ett familjeföretag som kan jobba vidare med expansionen i Norden, säger Joachim Höök, vd för Hööks.

Karl-Johan Blank, ägare och koncernchef Jula Holding.
Foto: Jula AB

Karl-Johan Blank avslöjar också att de båda familjerna känt till varandra länge.

– Jag och min far träffade den tidigare ägaren till Hööks, Bengt Höök, på bland annat mässor och genom branschföreningar. Vi är båda familjeföretag i flera generationer.

Annons

Blank ser fördelar med att kunna utvecklas tillsammans, men förklarar också att Hööks fortsatt kommer att vara ett fristående bolag i koncernen med huvudsäte i Borås.

Affären granskas nu av konkurrensverket.

Jula

Jula grundades 1979 som ett familjeföretag. Karl-Johan Blank, Julas ägare, har varit med fr..

Jula

Jula grundades 1979 som ett familjeföretag. Karl-Johan Blank, Julas ägare, har varit med från starten och byggt upp företaget. Julas huvudkontor och centrallager finns i Skara, Sverige.

Jula har cirka 3000 anställda, totalt 99 varuhus, 53 i Sverige, 34 i Norge och 12 i Polen.

2018 omsatte Julakoncernen cirka 7 miljarder SEK.

Om Hööks

Hööks startade som ett sadelmakeri i Eksjö 1931. 1976 startades Hööks Hästsport AB.

..

Om Hööks

Hööks startade som ett sadelmakeri i Eksjö 1931. 1976 startades Hööks Hästsport AB.

Hööks Hästsport AB är Skandinaviens ledande företag inom hästsportsbranschen. Hööks har ett stort nät av butiker (53 st.) i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Hööks omsätter cirka 500 miljoner kronor och har cirka 350 anställda.