6 augusti släpper livräddningssällskapet juli månads siffror för drunkningar i landet. Det lutar åt cirka trettio personer.

Preliminärt skulle då nittio ha drunknat hittills i år, vilket är lika många som hela förra året.

Karin Brand är generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet och menar att badsommaren fått fler än någonsin att söka sig till sjön.

– Badolyckorna har ökat mycket i juli.

Även om det syns en lite ökning av antalet kvinnor så är det mest män och pojkar som drunknar.

– I alla sorters olyckor är det män som sticker ut. De överskattar sin styrka och har inte samma säkerhetstänk som kvinnor. Det är dags för dem att inse sin begränsning, säger Karin Brand.

Många saknar också simtekniken man lärde som barn i simskolan.

Simma utmed stranden, ha flytväst i båt och håll uppsikt över barnen, tipsar hon.

– Jag förstår att man är på stranden för att koppla av men det kan räcka med att titta bort ett ögonblick för att ett barn ska drunkna. Det kan bli det sista ögonblicket du ser ditt barn.

”Plaska vid stranden” är inte så säkert som det låter.

– Turas om med andra vuxna att ha uppsikt över barnen. Gör ett schema och koppla av på ett smart sätt, uppmanar Karin Brand.

I Jönköpings län har tre personer drunknat hittills i år och två av dem i juli. Den tredje var en man som drunknade i en sjö vid Eksjö 8 juni.

Annons

Förra året var det ingen som drunknade i juli. Det var också en rätt dålig badsommar.

Sedan 2007 har 1-3 personer drunknat i länet årligen, men särskilt 2016 sticker ut rejält då hela åtta personer miste livet på grund av drunkning i Jönköpings län.

Relaterat: Man drunknad i Munksjön - hittades på morgonen

Drunkningar i länet 2017

8 februari 2017 Tre män, 20-årsåldern, 30-årsåldern och 60-årsåldern, gav sig ut på is..

Drunkningar i länet 2017

8 februari 2017 Tre män, 20-årsåldern, 30-årsåldern och 60-årsåldern, gav sig ut på isen på Hjärtasjön vid Hultsvik i Vetlanda kommun. Alla tre drunknade.

31 mars 2017 En drunkningsolycka vid Brunnshultadammen nordöst om Vetlanda. En man försvann från sin fiskebåt och hittas drunknad en månad senare.

10 april 2017 En 60-årig man som försvann i januari när han åkte långfärdsskridskor på sjön Vidöstern utanför Värnamo har påträffats död.

22 juni 2017 En 8-årig pojke skadades i Värnamo i Lagan. Pojken förs till sjukhus men avlider efter en månad.

17 oktober 2017 Polisen hittade en död man i Lagan i Värnamo. Det var en hundpatrull som hittade mannen. Sökinsatsen ingick i en utredning gällande en man i 55-årsåldern som var försvunnen sedan några veckor tillbaka.

3 oktober 2017 En man i 40-årsåldern hittas i Munksjön i Jönköpings centrum och på sjukhus på grund av sina skador