— Vi är i full gång med förberedelserna tillsammans med Veteranmotorklubben. Hittills har vi fått klartecken från 65 smådjursutställare. Det blir i första hand höns och ankor som visas och säljs. Men även kaniner och andra smådjur, berättar Marie Hänni, ordförande i Grodden.

Den traditionella hönsbytardagen i Österbymo har med åren kommit att bli en publikmagnet. Mixen med försäljning av närproducerad mat och lokalt hantverk, smådjursutställning och förevisning av veteranfordon i trivsam miljö har visat sig vara ett vinnande koncept.

Annons

— Vi fortsätter i samma hjulspår som tidigare. Folk verkar uppskatta vårt upplägg. Samtidigt ökar hela tiden intresset för höns och andra fjäderfän. Allt fler kan tänka sig att ha en egen liten uppsättning med höns därhemma.

Fjolårets hönsbytardag lockade rekordmånga besökare. Det var trängsel i lador och uthus och på gårdsplanen njöt besökarna av junisolen, samtidigt som de tittade på oemotståndliga kaninungar, pipande kycklingar, tjattrande ankor och stolta tuppar som ivrigt bröstade upp sig för alla de söta hönor Agda som var på plats i Ukreda.

— För oss var det självklart roligt att det kom så mycket folk. Det har varit en sporre under arbetet med årets arrangemang. Vi har lagt tid och kraft på att göra det ännu bättre för djuren. Det är viktigt att de har det bra under utställningen.

Det finns fortfarande plats för ytterligare några smådjursutställare under arrangemanget och Grodden och Veteranmotorklubben ser gärna att fler lokala hantverkare och matmakare tar vara på tillfället att visa upp sig på hemmaplan.

— Ju större utbud av mat och hantverk desto bättre, menar Marie Hänni. Vi vet av erfarenhet att många tycker det är trevligt att ta del av lokala produkter under besöket på hönsbytardagen.