Åsa Silfver har alltid hållit på med bildkonst i olika former sedan hon var liten. Hennes pappa fotograferade och hon brukade följa med honom i mörkerrummet när han skulle framkalla bilder.

— Jag har alltid hållit på att måla och tecknat också. Akvarell, olja och akryl, men jag har aldrig riktigt känt att det har varit min grej. Däremot har jag alltid haft bildsinnet och seendet om hur man ska komponera en bild, berättar hon.

Hade mycket värk

För ett par år sedan fick Åsa låna en kompaktkamera av sin pappa och det var då hon blev fast.

— Det var mitt sätt att komma ut i skogen och slappna av efter jobbet. För 1,5 år sedan köpte jag mig en systemkamera som jag använder. Det har varit mitt sätt att vila och komma ut utanför lägenheten.

Annons

Utställningen i NBV-lokalen i Gamla stan har hon döpt till "Segla utan vind". Namnet har en anknytning till att Åsa Silfver har varit sjukskriven det senaste året.

— Min kropp la av och jag hade mycket värk. Jag har utretts och man har uteslutit allt från ms till Parkinson och tumörer, berättar hon.

Tidigt på morgonen

Hon fick tillbringa mycket tid med att ligga och vila sig, men tidigt på morgonen hade hon ork att röra lite på sig och gå ut i naturen.

— Då gick jag upp mellan klockan 4-5 på morgonen med kameran för att testa att fånga morgondimman. Jag fastnade för det och fortsatte att ge mig ut på morgonen. Därför har jag samlat på mig mycket bilder under sommaren och hösten förra året.

— Det här att segla utan vind är inget problem för mig. Vinden tog slut för mig men då hittar jag nya vägar. Fotograferandet blev mitt sätt att överleva. Jag har en högaktiv hjärna men kroppen fungerade inte och då behövde jag göra någonting.

Bilderna är främst tagna kring Eksjö, som till exempel Solgen, Älghultasjön, Stockerydssjön och Södra Rokalven. Två av bilder är från Göta kanal.

Åsa Silfver funderar på att ha någon mer utställning framöver och har redan flera tankar kring teman och utformning.

Utställningen finns att se i NBV-lokalen till den 20 maj.

NBV