Så var det äntligen dags för Linn Bogmark att presentera sitt examensarbete för att kunna kalla sig musik- och eventarrangör. Hennes välgörenhetskonsert, med psykisk ohälsa i fokus, hade premiär på fritidsgården på söndagseftermiddagen.

– Vi vill lyfta det här ämnet. Det har varit tabu väldigt länge, sa Linn, det är okej att känna så, det finns hjälp att få och vi kan stötta varandra, fortsatte hon.

Började i december

Linn började med sitt arbete i december och har sedan samlat ihop de medverkande från både Eksjö, Nässjö och Tranås och de har träffats några helger i februari för att öva inför de två konserterna.

Annons

– Det är jättekul, jag brinner för detta och älskar att stå på scen, sa Jonna Löfgren som var en av de medverkande. Även Emma Isaxon medverkade och som tidigare varit med på flera uppsättningar med teatertolvan. Hon berättade på ett starkt sätt om hur det var att befinna sig i en situation med psykisk ohälsa.

Insamling till Tilia

Pengarna som konserten samlade in genom entré och insamlingsbössor gick till Tilias ideella arbete mot ungas psykiska ohälsa som pågått sedan 2012. Amanda Lönnberg är volontär för Tilia och började konserten med att berätta om vad Tilia är, hur de jobbar och hur hon själv fick kontakt med dem. Hon led för ett par år sedan av ätstörningar och självskadebeteende men hittade efter en tid deras chatt, där hon sedan satt varje kväll. Där kände hon att det var någon som förstod och det faktiskt fanns folk som brydde sig om henne. En sommar fick hon åka på ett sommarläger som Tilia hade hand om.

– Det förändrade mitt liv. Jag kom hem med en ny självkänsla och hopp om livet, berättade Amanda.

Nöjd publik

Konserten innehöll både sång och dans som kunde kopplas till det ämnet. Det var högt tempo och fartfyllda dansnummer med sång av de elva medverkandena. Crille Atting sjöng blygt och känslosamt en sång om hur folks skulle tycka om honom ifall de fick veta vem han verkligen var. Efter varje nummer applåderade publiken högt och det märktes att de tyckte om det de såg och hörde.

– Jag tycker det är jättebra, både fartfyllt och känslosamt. Man hinner bli ledsen men snart blir man glad igen av nästa nummer, olika former av energi, sa Lisa Lugn som var en i publiken.