Jag har skrivit om det här förut, så det är väl en gammal käpphäst, av den typ som står i Staffan Stalledrängs stall. Men eftersom diskussionen blossar upp varje år känner jag mig nödd och tvungen att ta julbocken vid hornen än en gång.

I år tycks debatten ha blivit än mer rabiat. Förr var det: ”Pojkar kan inte vara lucia, för Lucia var en tjej!” Vilket besvarades med: ”I så fall kan inte tjejer vara tomte, för jultomten är en kille, kolla, han har ju skägg!” I år rapporterades om en skola i Skellefteå där flickor inte fick vara tomtar. De fick välja på lucia eller tärna, och eftersom det bara skulle finnas en lucia fick de välja på tärna. Punkt.

Annons

Nu tog rektorn i det här fallet sitt förnuft till fånga och ändrade sig. På en skola i Ödeshög gjorde man annorlunda. Alla elever som ville fick kandidera och sedan drogs lott om vem som skulle bli lucia. En 8-årig pojke vann och barnen var nöjda – men från föräldrarna började det strömma in negativa sms och mejl, till och med personpåhopp …

När man hör sådana här historier blir man förvånad över att barnen vill underhålla oss alls. De borde gå i strejk! Inget luciatåg i hela landet förrän alla får vara vad de vill. Ja, av de figurer som brukar ingå i ett luciatåg i alla fall, jag menar inte att de ska komma utklädda till spöken eller pirater, då är det ju liksom inte ett luciatåg längre.

Men om pepparkaksgubben är en tjej, eller om killen vill ha tärnglitter i håret i stället för en stjärnstrut - ärligt talat, vad spelar det för roll? Det viktiga är väl att barnen eller ungdomarna övat in några vackra julsånger och att åskådarna får en stämningsfull stund?

Den som inte håller med drar kanske det gamla slitna trumfkortet: ”Men det är ju traditioooon att Lucia är tjej!”

Snälla ni, låt mig ge er en historielektion. Luciatåget är en form av skådespel, folk klär ut sig, är vi överens där? (Ni som tror att ni ser riktiga tomtar kan sluta läsa här, ni kommer ändå inte att förstå resten.) Långt innan Lucia ens var född uppfördes skådespel i antikens Grekland. Alla roller, även kvinnoroller, gestaltades av män. Och kom inte dragandes med att ”ja, men det är tradition idag …” Det kan inte ha undgått någon som någonsin satt sin fot på en teater att unga pojkar ofta gestaltas av kvinnliga skådespelare. Med er logik skulle ju rollen som Pelle Svanslös tvunget göras av en katt …