”Rakryggat” var Miljöpartisten Erik Huganders spontana omdöme om det glödheta utspelet, då han tilldelades ordet av presidiet efter Torbjörn Eriksson, vars utspel så att säga inte sorterade under den i politiska sammanhang välkända partipiskan.

— Det behövs ingen utredning av det skälet att barnsjukvården redan i dag fungerar väl på länets samtliga tre sjukhus, förklarade KD-politikern, då vi fick en pratstund med honom efter inlägget i den pågående budgetdebatten.

— Barnen får en mycket bra omvårdnad både i Värnamo och Eksjö som det är i nuläget. Det finns ingen anledning att utreda att man ska flytta den här vården till Jönköping. För det är ju det som är förslaget.

Annons

Torbjörn Eriksson menar att tankarna på en centrering av barnsjukvården i länet initierats av verksamheten i Jönköping, vars bärande argument är omvårdnadsargument:

— Det handlar egentligen om den kirurgiska eller ortopediska vården, utan om att man av principskäl tycker att barn ska vårdas av barnsjuksköterskor.

Torbjörn Eriksson tycker att det i grunden inte finns några sakskäl för en förändring av barnsjukvården i länet.

— De barn som tas om hand i Eksjö och Värnamo får en mycket god omvårdnad och föräldrarna är nöjda. Det innebär att huvudargumentet för en centrering av barnsjukvården faller och att det inte behövs någon utredning, enligt min mening, sa han.

Jonas Nilsson, känd S-profil i Eksjö och ledamot i regionfullmäktige, är i likhet med många andra orolig för att ytterligare koncentration av akutsjukvården i länet till Jönköping på sikt kommer utarma Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus.

— Jag jobbar i hemtjänsten och cyklar i jobbet. Om jag kör omkull och bryter benet kommer jag över tid att få hjälp på Höglandsjukhuset eller blir det Ryhov för mig och övriga Höglandsbor så småningom?

LÄS MER: Hård kritik mot hafsutredning

LÄS MER: Barn kan köras långt för sjukhusvård

LÄS MER: ”Våra sjuksköterskor är också snälla mot barn”