Kevin sitter hemma i lägenheten i en rullstol, ena benet är bandagerat. Det har gått tre veckor sedan olyckan var framme i Rosenlundsbadet. Hoppat från tian hade Kevin gjort många gånger tidigare.

— Jag var där med en kompis och han hade hoppat före mig. Vi försökte hoppa över linan, nu i efterhand kanske det inte var så lyckat, säger han.

Fruktansvärt ont

Vid nedslaget hamnade ena benet rakt på ringarna som linan är fäst vid.

— Det gjorde fruktansvärt ont men jag lyckades ta mig in till kanten och få hjälp av en man. Jag ville inte titta men det var ett djupt långt köttsår.

Kevin fick åka ambulans till sjukhuset där det lyckligtvis konstaterades att han inte fått någon fraktur men han fick sy 35 stygn och ligga kvar i fem dygn. En stor del av huden hade också skrapats bort och bilderna på skenbenet talar sitt tydliga språk. Nu sitter Kevin alltså i rullstol och ska på tisdagen genomföra en hudtransplantation i Linköping. Hud ska tas från låret och läggas på det område som blev värst skadat. Det är oklart när allting är läkt och när Kevin kan gå som vanligt.

Orolig för operationen

— Jag var ganska kritisk till först att chefen på Rosenlundsbadet sade att Kevin mår bra när han inte gjorde det. Han mår dåligt av att inte kunna vara ute med kompisarna som tidigare och missade första veckorna i skolan. Nu är han orolig för operationen, säger Marie Edgren.

Annons

— Barn är barn och det gör inte alltid det mest lämpliga, men man måste se till att det finns marginaler så att inte olyckor behöver inträffa.

Tagit bort linan

Zophie Vilppala Edvinsson är enhetschef för Rosenlundsbadet. Hon säger att olyckan är ett misslyckande för simhallen och att det är bra att också Polisen ska göra en utredning efter polisanmälan.

— Det är bra att få ögonen utifrån på detta. Vår egen undersökning visar att våra rutiner och skyltning var enligt riskanalysen. Vi tog också bort linan och den kommer inte tillbaka, säger hon.

Istället övervakas bassängen av personal under den tid som de högsta avsatserna är öppna. Kommunens tekniker söker efter andra sorters linor, men det som hittills står till buds anses kunna orsaka klämskador.

— Det vi gör är att begränsa öppettiderna för de högsta hopptornen. Vi vill erbjuda en kul och trygg upplevelse men säkerheten måste gå först.

Har du haft kontakt med mostern till den skadade pojken?

— Ja, vi hade ett samtal dagen efter händelsen. Sen vet jag att min chef har haft kontakt.

Efter att nyheten om olyckan har kommit ut har Zophie Vilppala Edvinsson hört talas om fler incidenter med badande som landat på avgränsningslinor, men utan att det har rapporterats.

En anmälan är också gjord till Arbetsmiljöverket för att belysa personalens arbetssituation.