Soliditet är ett mått på bankernas egna kapital i förhållande till balansräkningen. Ju mer eget kapital, desto mer motståndskraftig är banken vid kreditförluster.

Analysbolaget Westnova Management har presenterat sin årliga mätning av soliditeten i svenska banker. Skillnaderna mellan bankerna i Sverige är stora, till fördel för de små sparbankerna gentemot storbankerna.

Den lokala och fristående sparbanken Kinda-Ydre Sparbank, som gjorde ett starkt resultat 2017, utklassar konkurrenterna i Östergötland och har fyra gånger högre soliditet än vad storbankerna har.

– Det innebär långsiktig trygghet för våra kunder. Vi har ekonomiska muskler att fortsätta utveckla den lokala marknaden, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank, i ett pressmeddelande.

Sett till banker med bankkontor i Östergötland har Kinda-Ydre Sparbank alltså högst soliditet, 22,42 procent. Åtvidabergs Sparbank, med en soliditet på 15,11 procent, kommer på andra plats i länet.

En förklaring till Kinda-Ydre Sparbanks starka soliditet är att man inte har några aktieägare att ge utdelning till. Vinsten som genereras används i stället till att utveckla och stärka den lokala sparbanken, till fördel för kunderna.

Kinda-Ydre Sparbank placerar sig på en 12:e plats i Sverige, sett till soliditeten.