Född i Danmark, flyttade Kirstine Packalén till Jukkasjärvi i Sverige 1964. Där arbetade hon på Kiruna lasarett som sjuksköterska. Gruvbolaget LKAB hade en stor vävstuga där kvinnorna i staden kunde få komma och väva, och dit gick Kirstine på fritiden.

1966 flyttade hon och hennes man till Vireda, där Kirstine Packalén tog en vävkurs tillsammans med tolv kvinnor från bygden två kvällar i veckan.

— Det var där det började, att jag fick ett sådant intresse för att väva. Så den gamla vävstolen kom med hem till prästgården och där fortsatte jag väva.

Kirstine Packalén började få beställningar på bilder att väva, den första var till Holavedskapellet i Sommen, följt av Ängarydskapellet i Tranås. Arkitekten Kurt Andersson skissade och Kirstine vävde.

— Då kom den enda bilden efter den andra, stora bildväver som skulle vävas. Sedan har det bara fortsatt, berättar Kirstine.

Annons

Idag bor Kirstine Packalén på en gård i Lommaryd. I ett hus bor hon, i det andra huset finns en vävstuga. I stort sätt väver hon varje dag, eller så går hon ut och arbetar i trädgården eller i huset.

— Att väva finns alltid i mina tankar. Som den stora trasmattan i utställningen, det är jättemycket jobb med att förbereda, och tänka ut hur jag ska ha det, berättar Kirstine.

— När man väver kan tankarna flöda. Det ger ro för själen och det är väldigt många kvinnor som tycker att det är skönt att väva och sjunka in i sig själv och låta fantasin gå. Men så när något är färdigt sätter jag upp något liknande på väven igen, och tänker att jag kanske kunde ha gjort det lite bättre, så jag försöker igen.

Innan, år 2002, har hon ställt ut en gång i Aneby. Men Kirstine Packalén säger att hon är väldigt självkritisk. Hon berättar att konstföreningen i Tranås där hon är medlem har vid flera tillfällen bett henne göra en utställning, men hon har alltid tackat nej.

— Men nu får det bli. Jag tycker inte att jag har något att visa, jag har ingenting att komma med. Jag är väldigt självkritisk.

Vad fick dig att tacka ja?

— Att de tjatade på mig, säger Kirstine Packalén och skrattar till.

Och trots att Kirstine är 82 år gammal och bor ensam på landet har hon inga planer på att sluta väva.

— Det är lusten som driver verket, och det är det som håller mig frisk också.

Utställningen startar fredagen den 27 oktober med vernissage i Piratenhuset och pågår till 12 november.