— Ärendet i sig är väldigt unikt, varken jag eller någon annan advokat har haft ett sådant ärende i Sverige tidigare, säger advokat Uno Karlsson.

Det så kallade kladdkakemålet måste få ta den tid det tar, enligt advokaten. Detta då fallet kan komma att bli ett prejudicerande rättsfall, det vill säga ett fall som visar hur lagen fortsättningsvis skall användas i praktiken.

Komplicerat mål

I samband med studentfirandet i Eksjö för ett par år sedan fick Mariannelundsbon Martin Syrén en så svår allergisk chock av en kladdkakebit att han fick föras med ambulans till Höglandssjukhuset. Den ansvarige kocken dömdes i slutet av förra året att betala dagsböter samt 2 000 kronor i skadestånd till Martin.

Annons

I början av 2016 överklagade kocken, via sin advokat, tingsrättens dom gällande vållande till kroppsskada. Men för att ärendet ska tas upp igen krävs att hovrätten ger prövningstillstånd.

Advokaten skulle ha lämnat grunderna till överklagandet samt skäl till varför hovrätten ska meddela prövningstillstånd i onsdags förra veckan. Någon sådan handling har inte inkommit. I stället vände sig advokat Karlsson till hovrätten under gårdagen med en begäran om ytterligare förlängd tid.

— Det är ett speciellt och komplicerat mål och jag behöver mer tid på mig att titta på det innan jag lämnar in grunderna till överklagandet, förklarar Karlsson för tidningen.

Hög belastning

Förutom att ärendet är unikt i sitt slag har advokaten haft en stor arbetsbelastning den senaste tiden, vilket gör att han inte kunnat prioritera kladdkakemålet i den utsträckningen som han har velat.

— Jag måste ta en del andra ärenden först. De ärendena är mer akuta, eftersom det sitter personer frihetsberövade i de fallen, säger Uno Karlsson.

Hovrätten fattar beslut om eventuellt prövningstillstånd när advokatens kompletterande handling har landat på den högre instansens bord.