Det har knappt gått en månad sedan Eksjöföretaget Schur, med ungefär 35 anställda, meddelade att de danska ägarna ämnade flytta verksamheten till Danmark. Nu är förhandlingarna med fackföreningen avslutade, och den annalkande flytten ett faktum.

– Ägarnas intentioner har blivit verklighet så nu rullar planerna vidare för en avveckling av verksamheten i Eksjö. Nästa steg blir uppsägningsförhandlingar med personalen. Det kommer att ske nästa vecka, berättar företagets lokale vd Niklas Grandin.

Så ser planen ut

Deadline för flytten är april. Senast då ska kärnverksamheten istället vara i full gång i Danmark och fram till dess ska man alltså ha klarat av överföringar av bland annat teknik, lager, produkter och till viss del inventarier.

– I grova drag innebär det att vi från årsskiftet någon gång kommer behöva ägna oss helt åt flytten för att hinna. Fram till dess behöver vi bli färdiga med de projekt som redan pågår, säger Grandin.

Däremot, förklarar han, är det inte säkert att man redan i april hunnit göra sig av med lokalerna i Eksjö. Något sådant krav finns nämligen inte.

Vill hitta något nytt

– Min utgångspunkt är heller inte att bara bli av med lokalen. Vi hoppas kunna hitta en annan verksamhet som kan flytta in och erbjuda kommunen nya arbetstillfällen. Kan vi på något sätt hjälpa till med det vill vi det.

Annons

Grandin passar även på att berömma Schurs personal.

– Jag måste ge dem en eloge. De är fantastiska. Så klart är alla påverkade av situationen, med blandade känslor. Vissa är väldigt målinriktade på flytten och skjuter undan andra tankar under tiden, medan andra redan börjat tänka mer på sin egen framtid och söka andra jobb. Men alla kämpar på och jag är säker på att vi kommer kunna genomföra det här på ett snyggt sätt.

Relaterat: Schur på väg bort - ”Vi har en tung tid framför oss”
Relaterat: Schur varslar 15 - förhandlingarna snart klara